HomeHARADINAJ ŽELI POVRATAK NA POLITIČKU SCENU
Odbrana bivšeg premijera Kosova traži delimično ukidanje zabrane političkog angažovanja optuženog, ukazujući da bi Haradinajev povratak na političku scenu imao “stabilizirajući uticaj” i doprineo “poštovanju manjina i opozicionih grupacija u ovom delikatnom trenutku političke evolucije Kosova.”

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Političko angažovanje Ramuša Haradinaja imalo bi “stabilizirajući uticaj... u ovom delikatnom trenutku političke evolucije Kosova” – navodi se u podnesku kojim odbrana bivšeg zapovednika OVK i premijera Kosova traži izmenu uslova njegovog privremenog boravka na slobodi. Ako mu se dozvoli da se politički aktivira Haradinaj će, kao predsednik Alijanse za budućnost Kosova, igrati “neophodnu i konstruktivnu ulogu... naročito u odnosu na poštovanje manjina i opozicionih grupacija.”

U odluci od 6. juna ove godine kojom je Haradinaju odobreno da početak suđenja čeka na slobodi, Pretresno veće je optuženom zabranilo svaku javnu političku aktivnost za period od prvih 90 dana po izlasku iz pritvora. Po isteku tog perioda, navedeno je u odluci, Pretresno veće će – ukoliko to odbrana bude tražila – preispitati tu zabranu, uzimajući u obzir vladanje optuženog u prva tri meseca privremene slobode.

U zahtevu podnetom uoči isteka 90-dnevnog probnog perioda, odbrana ukazuje na uzorno ponašanje Haradinaja na privremenoj slobodi i puno poštovanje svih uslova koje mu je postavilo Pretresno veće. Traži se delimično skidanje zabrane političke aktivnost optuženog na privremenoj slobodi: Haradinaj i dalje ne bi mogao da obavlja bilo kakvu funkciju u vladi ili drugim izbornim telima na Kosovu i ne bi, kako se navodi, igrao nikakvu formalnu ulogu u predstojećim pregovorima o budućem statusu Kosova.
Njegov angažman bi, prema podnesku odbrane, bio ograničen na “javne i privatne političke aktivnosti na Kosovu kao predsednika Alijanse za budućnost Kosova”, pod uslovom da te aktivnosti ne budu u konfliktu sa ostalim uslovima navedenim u odluci o privremenom puštanju na slobodu.

Rasprava o zahtevu Ramuša Haradinaja trebalo bi da se održi sredinom septembra ove godine.

Zajedno sa Haradinajem optuženi su i Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj, koji su i dalje u pritvoru Tribunala. Njihovo suđenje, kako je nagovešteno na poslednjoj konferenciji o stanju u postupku, moglo bi da počne u januaru 2007. godine i trajalo bi, prema procenama strana, između 12 i 18 meseci. Trojica bivših zapovednika OVK terete se za učešće u “udruženom zločinačkom poduhvatu” sa ciljem da se – zastrašivanjem, otmicama, zatvaranjem, mučenjima i ubistvima – srpski civili uklone iz oblasti Dukađina i da se spreči stvarna ili pretpostavljena kolaboracija Albanaca i Roma sa srpskim vlastima.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 245

KARLOBAG-KARLOVAC-VIROVITICA: Čas Velike Srbije profesora Šešelja
ODBIJENA ŽALBA: Admiralu Jokiću potvrđena kazna od 7 godina zatvora
KRAJ SUĐENJA: Tužilac traži stroge kazne za trojku iz Lapušnika
ZAVRŠNE RIJEČI: Sefer Halilović između slobode i 10 godina zatvora
OPSTATI U SREBRENICI: "Torbari" u ratnom pohodu za hranom