HomeNOVI DOKUMENTI O MUDŽAHEDINIMA
Na suđenju bivšim zapovjednicima u 3. korpusu Armije BiH, tužitelj traži da se “u interesu pravde” ponovno otvori dokazni postupak i dopusti uvođenje novih dokumenata koji se bave statusom stranaca u tom korpusu.

Enver Hadžihasanović i Amir Kubura u sudnici TribunalaEnver Hadžihasanović i Amir Kubura u sudnici Tribunala

Tužitelj na suđenju Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi traži od suda dopuštenje da ponovno otvori svoj postupak kako bi uveo nove dokaze o povezanosti 3. korpusa Armije BiH i mudžahedina.

U pisanom zahtjevu se navodi da tužiteljstvo - bez obzira na sve uložene napore, na pretrage vojnih arhiva i zahtjeve obavještajnim službama u BiH - nije uspjelo doći do tih dokumenata prije i tokom izvođenja svojih dokaza (decembar 2003 - juli 2004). Tek nakon zatvaranja svog dokaznog postupka, krajem 2004. i početkom 2005., tužitelji su iz državne obavještajne službe i sudova u BiH dobili dokumente koje sada žele uvesti.

Od ukupno 24 nova dokumenta, “deset se odnosi na prisustvo stranaca u Armiji BiH, posebno u jedinici 3. korpusa zvanoj El-Mudžahid”, navodi tužitelj koji smatra da ti dokumenti “jasno pokazuju da su stranci bili u jedinicama ABiH već od jula 1992. godine”. Nekoliko dokumenta se odnosi na status i aktivnosti pojedinih stranaca - Abdulathima Maktoufa, Abu Harisa i Abu Džafera. Dio dokumenata se bavi aktivnostima tzv. “turske gerile” - grupe turskih boraca smještene u selu Arnauti kod Zenice 1993. godine. Tužitelj nastoji dokazati da su oni u jednom periodu bili dio 7. muslimanske brigade.

Posljednja grupa dokumenata se bavi krivičnim djelima koja je počinio Ramo Durmiš koji je bio pripadnik 7. muslimanske brigade, a kasnije jedinice El Mudžahid, kako navodi tužitelj. Durmišu se zbog kriminalnih djela sudilo pred okružnim i vojnim sudovima u Zenici, a tužitelju su te presude interesantne jer se bave statusom i aktivnostima jedinice El Mudžahid.

Inače, na suđenju bivšem komandantu 3. korpusa Hadžihasanoviću i bivšem komandantu 7. muslimanske brigade Kuburi u toku je izvođenje dokaza Kuburine obrane koje će biti završeno tokom maja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 233

IZJAŠNJAVANJA: Generali poriču krivicu
POGREŠAN NASLOV: Kako su Albanci iz Peći išli u "željenim pravcima"
DESILO SE U KAKNJU: Nesretni slučaj u motelu "Sretno"
NEPOŠTOVANJE SUDA: Kosta Bulatović na optuženičkoj klupi
SVJEDOCI SU NEDODIRLJIVI: Presuda za pokušaj utjecanja na svjedoke