HomePRIVOĐENJE "ZBOG RAZMJENE"
Nakon sukoba s HVO, Vojna policija 7. muslimanske brigade privela grupu Hrvata iz Kaknja koji su potom teško premlaćeni. Tužitelj tereti Amira Kuburu zbog zlostavljanja u motelu "Sretno"

Hasim Alajbegović, svjedok odbrane KubureHasim Alajbegović, svjedok odbrane Kubure

Visoki oficir 7. muslimanske brigade Armije BiH objasnio je kako je došlo do hapšenja grupe Hrvata u Kaknju u maju 1993. godine, ali nije ništa rekao o tome kako su tretirani tokom svog zatočenja u motelu "Sretno".

Pripadnici 7. muslimanske brigade su pohapsili u Kaknju određeni broj Hrvata, među kojima i civile, i teško ih zlostavljali u podrumu motela "Sretno", 18. maja 1993. godine, svjedočile su žrtve tog incidenta. Tužitelj tereti Amira Kuburu za propust za kazni te zločine budući da je on u to vrijeme bio načelnik štaba 7. muslimanske brigade, a prema tužitelju, i vršitelj dužnosti komandanta.

Svjedok Kuburine obrane Hasim Alajbegović, u to vrijeme zamjenik komandanta 3. bataljona 7. muslimanske brigade, imao je kancelariju u spomenutom motelu, ali kaže da on nije znao "koga su priveli i koliko ljudi": "Nisam ih vidio, niti sam znao gdje su u motelu bili smješteni", kaže svjedok koji je, kako navodi, bio izvan motela u trenutku kad su zarobljenici dovedeni.

On je ispričao da se grupa brigadnih vojnih policajaca, ranije tog dana, sukobila s HVO i da je nekoliko vojnih policajaca bilo zarobljeno. "Oni koji su se vratili u Kakanj, priveli su neke pripadnike HVO zbog razmjene", kaže svjedok. On navodi da su te večeri on i komandant bataljona bili jako zauzeti, pokušavajući uspostaviti pregovore o razmjeni s HVO, te da "nije obraćao posebnu pažnju" na zarobljenike. Svjedok kaže da nije znao tko je za njih bio zadužen, niti je znao reći tko je bio nadređen vojnim policajcima koji su izvršili privođenja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 233

IZJAŠNJAVANJA: Generali poriču krivicu
POGREŠAN NASLOV: Kako su Albanci iz Peći išli u "željenim pravcima"
DESILO SE U KAKNJU: Nesretni slučaj u motelu "Sretno"
NEPOŠTOVANJE SUDA: Kosta Bulatović na optuženičkoj klupi
SVJEDOCI SU NEDODIRLJIVI: Presuda za pokušaj utjecanja na svjedoke