HomeRATNI ZLOČINI I DISCIPLINSKE KAZNE
Bivši pravni referent u 7. muslimanskoj brigadi nema podataka o kažnjavanju ratnih zločina u njegovoj brigadi, ali zna za slučajeve disciplinskih kazni

Osman Hasanagić, svjedok na suđenju KubureOsman Hasanagić, svjedok na suđenju Kubure

Osman Hasanagić, koji je u drugoj polovici 1993. godine bio referent za pravne poslove u 7. muslimanskoj brigadi sa zadatkom da vojnike upoznaje s pravilima vojničkog ponašanja, kaže da je imao "veliku podršku" komandanta brigade Amira Kubure koji je "uvijek insistirao na dosljednoj primjeni pravila".

Hasanagićevi prijedlozi za kažnjavanje vojnika, koje je Kubura prihvaćao, odnosili su se na lakše i teže disciplinske prekršaje. Što se tiče težih zločina koje Tribunal stavlja na teret Kuburi - na primjer zlostavljanja zatočenika u zeničkoj Muzičkoj školi - svjedok navodi da se o tome nije razgovaralo na sastancima komande brigade kojima je prisustvovao. Brigadna služba vojne bezbjednosti je, prema svjedoku, bila zadužena za provođenje istraga i u njenoj je nadležnosti bila zgrada Muzičke škole.

Hasanagić kaže kako nije čuo ni glasine o tome da se u Muzičkoj školi vrše zlostavljanja.

Na traženje tužitelja da precizira da li je nad bilo kojim vojnikom 7. muslimanske brigade vršena istraga, ili je optužen, ili kažnjen za zločine u Muzičkoj školi, u Varešu ili za bilo koji zločin nad civilima i civilnom imovinom, svjedok je odgovorio da nema takvih podataka.

Amir Kubura je optužen za propust da spriječi ili kazni djela svojih podređenih u periodu dok je bio načelnik štaba - a tužitelj tvrdi i vršitelj dužnosti komandanta - 7. muslimanske brigade Armije BiH, u proljeće i ljeto 1993. godine.

Hasanagićevim svjedočenjem je završeno izvođenje svjedoka Kuburine obrane, koja je svoj postupak započela sredinom aprila.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 235

ZVANIČNA VERZIJA: "Zakonita, postupna, selektivna i pravilna" likvidacija
RUČAK U LAPUŠNIKU: Komandant Čeliku na klupi za svedoke
"ĆELO" PROTIV SEFERA: Ratni drug kao svedok optužbe
LISTA ČEKANJA: Nestrpljenje Milana Martića
KRAJIŠNIK I KARADŽIĆ: Mladićevi "politički gospodari"