HomeOBAVEZA DA SE KAZNI ZLOČIN
Teška ratna situacija nije smjela utjecati na spremnost komandanata da provedu istrage i kazne zločine, navodi tužitelj u završnoj riječi na suđenju Hadžihasanoviću i Kuburi

Činjenica da je 3. korpus Armije BiH vodio obrambeni rat i da je djelovao u teškoj situaciji nije smjela utjecati na provođenje istraga i kažnjavanje zločina počinjenih protiv hrvatskih i srpskih civila i ratnih zarobljenika u srednjoj Bosni, navodi tužiteljstvo u svojoj završnoj riječi na suđenju bivšem komandantu 3. korpusa Enveru Hadžihasanoviću i bivšem načelniku štaba 7. muslimanske brigade Amiru Kuburi. Oni se, po načelu komandne odgovornosti, terete za kršenje zakona i običaja ratovanja zbog propusta da kazne ili spriječe zločine potčinjenih.

“Čuli smo dokaze o zločinima srpskih i hrvatskih snaga…ali zbog njih je 3. korpus ABiH imao još veću obavezu da spriječi takve postupke u svojim redovima”, kaže tužitelj Daryl Mundis/Deril Mandis. Tužiteljstvo ističe da su komandanti u ABiH sami isticali da moraju garantirati sigurnost svih građana na teritoriju pod svojom kontrolom.

“Hadžihasanović i Kubura su bili vrlo poštovani među svojim vojnicima i među pripadnicima međunarodne zajednice što znači da bi imali podršku za poduzimanje mjera protiv počinitelja”, primjećuje tužitelj Stefan Waespi/Vespi. Međutim, niz zločina ostao je neistražen i nekažnjen, naglašava tužiteljstvo posebno ističući ubijanja u Dusini, Miletićima, Malinama i teška zlostavljanja u Kaknju, Bugojnu i zeničkoj Muzičkoj školi.

Za ubojstva koja su u selima Miletići i Maline počinili mudžahedini tužitelj tereti bivše komandante u 3. korpusu navodeći da su ona počinjena u okviru zajedničkih borbenih akcija redovnih snaga 3. korpusa i stranih boraca.

“U 3. korpusu je postojao model redovnog korištenja stranih boraca” u akcijama na terenu, kaže Mundis pozivajući se na dokumente ABiH i iskaze svjedoka. On posebno ističe intervju koji je vođa stranih boraca Abu Abdel Aziz dao jednom britanskom novinaru i u kojem je ustvrdio da radi pod komandom bosanske vojske.

Završne riječi optužbe nastavit će se u srijedu, a potom će obrane dvojice optuženih iznijeti svoje argumente.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 243

SLUČAJ LORDA ASHDOWNA: Svedok optužbe pod istragom svedoka odbrane
ZAVRŠNE RIJEČI: Kraj suđenja Hadžihasanoviću i Kuburi
STRATEŠKI CILJEVI I GENOCID: Dvosmisleno upozorenje Ratka Mladića
7 DANA, 3 SVJEDOKA: Halilovićeva odbrana završena pre roka
SREBRENIČKI "TORBARI": Borba za opstanak ili organizovana pljačka