HomeOBRANA TRAŽI OSLOBAĐANJE HADŽIHASANOVIĆA
Bivši komandant 3. korpusa ABiH je vršio "najteže dužnosti u najtežoj situaciji" i ne treba ga povezivati za zločinima, rekao je sucima advokat Stephane Bourgon.

Enver Hadžihasanović u sudnici TribunalaEnver Hadžihasanović u sudnici Tribunala

Obrana generala Envera Hadžihasanovića pozvala je danas na oslobađanje bivšeg komandanta 3. korpusa ABiH po svim točkama optužnice. "Pred vama nije zločinac, već komandant koji je vršio najteže dužnosti u najtežoj situaciji", rekao je sucima advokat Stephane Bourgon/Stefan Burgon u svojoj završnoj riječi.

Obrana ne spori da su u srednjoj Bosni počinjeni zločini protiv pripadnika svih naroda, ali drži da komandanta Hadžihasanovića ne treba povezivati za zločinima nad ne-bošnjačkim stanovništvom, čak ni zbog propusta da ih spriječi i kazni – za što ga tereti tužiteljstvo. On je bio "profesionalan i dobar oficir", no "situacija u kojoj je radio nadilazi sve što mi možemo zamisliti", kaže advokat.

Bourgon posebno ističe kako Hadžihasanović nije imao utjecaj na mudžahedine, koji su odgovorni za najteže zločine u srednjoj Bosni: "Svjedoci su kazali da strani borci nisu bili dio 3. korpusa ABiH, niti pod njegovom efektivnom kontrolom".

Advokat podsjeća na slučaj Tihomira Blaškića, zapovjednika HVO u srednjoj Bosni. Iako je bio ovlašten izdavati naređenja Vojnoj policiji, Blaškić je oslobođen odgovornosti za napad te jedinice na selo Ahmiće jer je Žalbeno vijeće zaključilo da u tom trenutku nije nad njom imao efektivnu kontrolu. Hadžihasanovićeva obrana stoga "ne vidi kako bi tanki dokazi tužitelja" u ovom predmetu mogli navesti na zaključak da je on bio nadređen i komandno odgovoran za djela mudžahedina.

Odbrana drugooptuženog Amira Kubure će svoju završnu riječ iznijeti sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 243

SLUČAJ LORDA ASHDOWNA: Svedok optužbe pod istragom svedoka odbrane
ZAVRŠNE RIJEČI: Kraj suđenja Hadžihasanoviću i Kuburi
STRATEŠKI CILJEVI I GENOCID: Dvosmisleno upozorenje Ratka Mladića
7 DANA, 3 SVJEDOKA: Halilovićeva odbrana završena pre roka
SREBRENIČKI "TORBARI": Borba za opstanak ili organizovana pljačka