HomeSUTRA PRESUDA HADŽIHASANOVIĆU I KUBURI
Presuda bivšim komandantima Armije BiH u srednjoj Bosni biće izrečena punih osam meseci po okončanom suđenju – što je rekord u dosadašnjoj praksi Tribunala

Enver Hadžihasanović i Amir Kubura u sudnici TribunalaEnver Hadžihasanović i Amir Kubura u sudnici Tribunala

Sutra posle podne, punih osam meseci nakon završenog suđenja, biće izrečena presuda generalu Enveru Hadžihasanoviću i brigadiru Amiru Kuburi. Biće to prva presuda Haškog tribunala koja će se baviti zločinima stranih ratnika – takozvanih mudžahedina – tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Bivši komandanti Trećeg korpusa i Sedme muslimanske brigade Armije BiH se po načelu komandne odgovornosti terete za propust da spreče ili kazne ubistva, zlostavljanja i zatočavanja ne-bošnjačkih civila u srednjoj Bosni 1993. godine, kao i za uništavanja imovine bosanskih Hrvata. Najteže optužbe odnose se na ubistva koja su počinili mudžahedini u selima Miletići i Maline, kod Travnika. Tim propustima optuženi su, kako je u završnoj reči tvrdio tužilac, omogućili više od 30 ubistava koja su ostala nerešena i da ostanu nekažnjene osobe koje su počinile zločine u zatočeničkim centrima i palile i pljačkale hrvatske kuće.

Suđenje Hadžihasanoviću i Kuburi je počelo u decembru 2003. godine i trajalo je 216 sudskih dana. Optužba je izvela 98 svedoka a odbrana ukupno 73, od čeka su 62 svedočili za Hadžihasanovića a 11 za Kuburu. U završnim rečima održanim u julu prošle godine optužba je tražila kazne od 20 godina zatvora za Hadžihasanovića i 10 za Kuburu, dok su njihove odbrane pozvale sudije da ih oslobode po svim tačkama optužnice.

Presudu će izreći Raspravno veće kojim predsedava francuski sudija Žan-Klod Antoneti/Jean-Claude Antonetti, a čine ga još sudije Albertus Svart/Swart iz Holandije i Vonimbolana Rasoazanani/Rasoazanany sa Madagaskara.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 269

OSUJEĆENA PRAVDA: Nastavlja se istraga o uzroku i okolnostima Miloševićeve smrti
KOMANDNA ODGOVORNOST: Prva presuda za zločine mudžahedina
BiH PROTIV SCG: Beograd negira odgovornost za genocid