Home"NESRETAN SLUČAJ" U KAKNJU
Premlaćivanje zatočenih Hrvata u kakanjskom motelu "Sretno" bilo je "nesretan slučaj", tvrdi bivši pripadnik kakanjskog bataljona 7. muslimanske brigade, koji ne zna da li je ikad izvršena istraga o tom događaju.

Suad Kulović, svjedok odbrane KubureSuad Kulović, svjedok odbrane Kubure

"Premlaćivanje pripadnika HVO" u kakanjskom motelu, u maju 1993. godine, "bilo je nesretan slučaj", kazao je Suad Kulović, bivši obavještajac u 3. bataljonu 7. muslimanske brigade, smještenom u motelu "Sretno".

"To što se desilo nije osmišljeno da bi mi pravili probleme i izazivali sukobe, to nam nije trebalo", bez obzira na stalne provokacije HVO, kazao je Kulović koji svjedoči za obranu Amira Kubure, bivšeg načelnika štaba, a kasnije i komandanta 7. muslimanske brigade, optuženog zbog propusta da kazni potčinjene vojnike koji su u Kaknju uhapsili i pretukli grupu Hrvata, među kojima i civile.

Svjedok je naveo da je desetak vojnih policajaca 7. muslimanske brigade sredinom maja 1993. godine došlo iz Zenice u područje Kaknja da privedu vojnike koji se nisu javili u jedinice. Oni su upali u zasjedu HVO-a i samo nekoliko se vratilo u Kakanj, gdje su istog popodneva priveli više Hrvata da bi ih razmijenili za svoje kolege. Kasno te večeri UNPROFOR je dovezao jednog vojnog policajca koji je teško pretučen u rukama HVO, kaže svjedok i dodaje: "Kad su pripadnici brigadne vojne policije vidjeli kolegu, to im je dalo reakciju da izvrše neko premlaćivanje pripadnika HVO."

Na traženje tužitelja da pojasni kako je saznao za premlaćivanje, Kulović je odgovarao da on nije ništa vidio jer nije bio u motelu. Tvrdi da je o premlaćivanju "usput čuo" od jednog vojnika iz svog bataljona. Na pitanje ima li informacija o eventualnoj istrazi, svjedok je odgovorio da on nije bio odgovoran za to i da ga nitko nije ništa pitao o tome. Nije, međutim, znao odgovoriti tko jest bio odgovoran za ponašanje brigadnih vojnih policajaca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 233

IZJAŠNJAVANJA: Generali poriču krivicu
POGREŠAN NASLOV: Kako su Albanci iz Peći išli u "željenim pravcima"
DESILO SE U KAKNJU: Nesretni slučaj u motelu "Sretno"
NEPOŠTOVANJE SUDA: Kosta Bulatović na optuženičkoj klupi
SVJEDOCI SU NEDODIRLJIVI: Presuda za pokušaj utjecanja na svjedoke