HomeSVEDOK KOJI JE PREŽIVEO SMRTNU KAZNU
Zaštićeni svedok L-96, kosovski Albanac koji je otet i zatočen u Lapušniku, bio je žrtva i očevidac mnogih zločina opisanih u optužnici protiv trojice bivših pripadnika OVK, uključujući i ubistvo deset zatočenika na planini Beriša krajem jula 1998.

Isak Musliu, Hajradin Bala i Fatmir Limaj u sudnici TribunalaIsak Musliu, Hajradin Bala i Fatmir Limaj u sudnici Tribunala

Sudeći po onome što se u protekla tri dana čulo u retkim javnim delovima njegovog svedočenja, L-96 bi mogao da bude jedan od ključnih svedoka optužbe na sudjenju trojici bivših pripadnika OVK, optuženih za zločine u logoru Lapušnik.

Kosovski Albanac koji je otet i zatočen u Lapušniku zato što je tragao za “nestalom osobom koja mu je bila bliska”, bio je žrtva i očevidac mnogih zločina opisanih u optužnici, uključujući i ubistvo deset zatočenih kosovskih Albanaca na planini Beriša krajem jula 1998. Opisao je i identifikovao svu trojicu optuženih: logorskog stražara Haradina Balu, zvanog “Šalja”, koji je zatočenike hranio, pojio i povremeno tukao; Isaka Musliua koga je vidjao u logoru u uniformi vojne policije OVK i čije je karate udarce i sam iskusio i, konačno, prvooptuženog Fatmira Limaja, zvanog “komandant Čeliku.”

Svedok je Limaja video ključnog dana – 26. jula 1998. – kada su pred ofanzivom srpskih snaga, pripadnici OVK evakuisali logor u Lapušniku i dvadesetak preostalih zatočenika poveli u pravcu planine Beriša. U planini, dok su se odmarali na čistini ispod neke trešnje, došao je “komandant Čeliku” i zadržao se nekoliko minuta u razgovoru sa Haradinom Balom, na 5-6 metara od zatočenika. Svedok tvrdi da je mogao jasno da vidi “Čelikua”, koga je kasnije identifikovao kao Fatmira Limaja.

Zatočenika su vodili logorski stražari Bala i Murizi, a u planini im se pridružio i treći vojnik kojeg je ostavio “komandant Čeliku.” Nakon njegovog odlaska, Bala je prozvao desetak zatočenika i rekao im da ih vodi na neko drugo mesto. Svedok i još desetak zatočenika, ostali su kod trešnje do povratka Bale, a onda su povedeni dalje planinskim putem.

Kada su došli do jedne čistine, Bala ih je zaustavio i naložio im da sednu. Svedok je video da su “zauzeli položaje”: Bala u sredini, Murizi levo a vojnik desno. Sva trojica su počeli da “zapinju kalašnjikove”, a Bala im je – tvrdi svedok - rekao: “Ovo je vaša smrtna kazna.”

Šta se tada desilo, svedok je opisao na zatvorenoj sednici. Nema sumnje da je pobegao sa stratišta jer je, kada je sednica ponovo otvorena za javnost, govorio o tome kako su za njim pucali, a on je trčao i kotrljao se niz brdo... sve dok im nije umakao.

Svedok je, koliko se moglo shvatiti iz javnih delova njegovog iskaza, zločin na planini Beriša u avgustu 1998. prijavio srpskim vlastima, a dve godine kasnije i predstavnicima medjunarodne zajednice na Kosovu. Odveo ih je do mesta pogubljenja, gde su pronašli posmrtne ostatke žrtava. Rekao im je da, ukoliko tog dana ostave ostatke žrtava na planini, “sutra tu više neće biti kostiju.” Šta su mu odgovorili i da li su tim povodom nešto učinili nije poznato, pošto se ponovo prešlo na zatvorenu sednicu.

Svedoka L-96 prvi je unakrsno ispitivao Majkl Mensfild/Michael Mansfield, branilac Fatmira Limaja. Većina njegovih pitanja odnosila se na to zašto svedok u svojim prvim izjavama srpskoj policiji i predstavnicima medjunarodne zajednice nije pominjao “komandanta Čelikua”, odnosno Fatmira Limaja, već je to učinio tek kada se za slučaj Lapušnik zainteresovalo tužilaštvo Haškog tribunala.

Svedok je odgovorio da je za njega bilo važno da “prepozna i pomene ubice” i da ga u tom trenutku “nije interesovao komandant”, za koga “nije smatrao da je učinio ništa loše... sem što je Bali dodelio trećeg vojnika”, odnosno ubicu.

Danas posle podne, svedoka L-96 će unakrsno ispitivati branioci Haradina Bale i Isaka Musliua.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 220

SVEDOČENJE VISOKOG RIZIKA: Međunarodna pravda umesto krvne osvete
VREMEPLOV: Udarna doza Miloševićevog govorništva u sudnici Tribunala
SUĐENJE: Halilović ostaje u pritvoru i na optuženičkoj klupi
PREPOZNAVANJE: Ilija ne zna da li je vidio Nasera
SMIJEHOM PROTIV ZABORAVA: Feral Tribun Kabare u Haškom tribunalu