Home“OSVEŽAVANJE PAMĆENJA” NEVOLJNIH SVEDOKA
Da li je Fatmir Limaj u junu 1998. postao “komandant Čeliku”, ili je odbio tu čast zato što su se neki vojnici smejali njegovim rečima da OVK treba da “bude pažljiv prema svim civilima, nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti?”

Ruždi Karpuzi, svjedok na sudjenju LimajuRuždi Karpuzi, svjedok na sudjenju Limaju

U okviru istrage o logoru Lapušnik, istražitelji tužilaštva su 2003. godine intervjuisali više bivših zapovednika i pripadnika OVK. Svi, ili barem većina njih su, po oceni istražitelja, bili vrlo “otvoreni i kooperativni.” Problem je, međutim, nastao kada je trebalo da dođu u Hag i da na sudu ponove ono što su rekli u intervjuima istražiteljima, pa je nekim od njih – na zahtev tužilaštva - veće uputilo pozive pod pretnjom kazne.

Jedan od takvih svedoka je i Ruždi/Ruzhdi Karpuzi, četrdesetogodišnjak iz sela Šalj kod Lipljana. U OVK je pristupio aprila 1998. godine i između maja i jula te godine – dakle u periodu koji pokriva optužnica protiv Fatmira Limaja, Isaka Musliua i Haradina Bale – borio se u području Lapušnika i bio je stacioniran na farmi u okviru koje se, po tužiocu, nalazio i logor. Karpuzi, međutim, tvrdi da nikada nije čuo ni za kakav logor i da nije video nikakve zatočenike.

U intervjuu koji je dao istražiteljima na Kosovu, Karpuzi je, pored ostalog, opisao svečanost polaganje zakletve u Lapušniku u junu 1998. godine i govor koji im je, tom prilikom, održao “Čeliku” – što je prema optužnici bilo ratno ime prvooptuženog Fatmira Limaja. Onim što je govorio – izjavio je Karpuzi 2003. – “Čeliku je izazvao poštovanje i mi smo želeli da on postane naš vođa. Čeliku je rekao da će – ako budemo slušali ono što nam on govori – postati naš vođa.”

Pošto je pročitao tu izjavu i “osvežio pamćenje”, svedok je pokušao da tužioca i sudije ubedi da se ona ne razlikuje od onog što je juče rekao pred sudom. Prema jučerašnjem iskazu, koji je svedok ponovio i danas, Čeliku je na svečanosti polaganja zakletve govorio o borbi za Kosovo i odbrani naroda u kojoj oni treba da “budu pažljivi prema civilima, nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti.” Pošto su se neki vojnici “na to nasmejali i pitali ga da li se to odnosi i na Srbe”, Čeliku se – tvrdi Karpuzi – naljutio i rekao “da bi on postao naš vođa da smo poštovali ono što nam je govorio.” Međutim, pošto su se neki vojnici smejali njegovim rečima, Čeliku je “otišao i nije postao vođa.”

Kao i ostali zapovednici ili pripadnici OVK koji su do sada svedočili, i Karpuzi je po dolasku u Hag tvrdio da je Fatmir Limaj postao “komandant Čeliku” tek nakon formiranja brigada i bataljona, u avgusta 1998. godine, dakle izvan vremenskog okvira maj-juli, koji pokriva optužnica za Lapušnik.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 222

"KO TO LAŽE..." - Odjeci i reagovanja na poruke sa Gazimestana
VANSUDSKA POGUBLJENJA - Kako je OVK presuđivala "kolaborantima"
"NISAM KRIV" - Dva scenarija za suđenje generalu Lazareviću
RAZMJENA OPTUŽBI - Odbrana prebacuje odgovornost na svjedoka optužbe
"DUŠA" U SUDNICI - Sudija izgubljen u prevodu