HomeNEVOLJNI SVJEDOK IZ VRHA OVK
Na suđenju trojici optuženih za zločine u logoru Lapušnik, počelo svjedočenje Jakupa Krasniqija, bivšeg člana Glavnog štaba i port-parola OVK, koji je u Hag došao na osnovu sudskog poziva pod prijetnjom kazne

Jakup Krasniqi/Krasnići, bivši član Glavnog štaba i port-parole OVK, započeo je danas svoj iskaz u dokaznom postupku optužbe u slučaju “Limaj i ostali”, napominjući kako “nije bio voljan da svjedoči (za optužbu) jer i danas vjeruje da OVK nije počinila krivična djela za koja je optužena.” Po njemu, optužnica za zločine u logoru Lapušnik je “politički motivirana” i zasniva se na “dokazima koje su dali ljudi u službi okupatora na Kosovu.” Krasniqi je došao u Haag nakon što mu je upućena subpoena, odnosno poziv za svjedočenje pod prijetnjom kazne.

Bivši pripadnici OVK Fatmir Limaj, Haradin Bala i Isak Musliu optuženi su za zlostavljanje i ubojstva albanskih i srpskih zatočenika u logoru Lapušnik, kod Glogovca, u proljeće 1998. godine.

Pitanja tužitelja u prvom dijelu Krasniqijevog svjedočenja ticala su se njegovih političkih aktivnosti u periodu do 1998. godine. On je naveo da je do marta 1998. godine bio član Rugovinog Demokratskog saveza Kosova, koji je napustio jer je zaključio “da taj put nikamo ne vodi”. Krasniqi je, kako je rekao, već 1996. postao član Glavnog štaba OVK s čijim je osnivačima bio u kontaktu od svog izlaska iz zatvora 1991. Njegov angažman je, tvrdi Krasniqi, uvijek bio na političkom, a ne na vojnom krilu OVK. Krasniqi je danas generalni sekretar Demokratske partije Kosova (DPK) i predsjednik poslaničkog kluba te stranke u kosovskom Parlamentu.

Pošto sutra u Tribunalu nema suđenja zbog plenarne sjednice sudaca, svjedočenje Jakupa Krasniqija bit će nastavljeno u ponedjeljak 14. februara.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 222

"KO TO LAŽE..." - Odjeci i reagovanja na poruke sa Gazimestana
VANSUDSKA POGUBLJENJA - Kako je OVK presuđivala "kolaborantima"
"NISAM KRIV" - Dva scenarija za suđenje generalu Lazareviću
RAZMJENA OPTUŽBI - Odbrana prebacuje odgovornost na svjedoka optužbe
"DUŠA" U SUDNICI - Sudija izgubljen u prevodu