Home“KOMANDANT LJUAN” OSTAJE PRI PRETHODNOM ISKAZU
Za razliku od ostalih nevoljnih svedoka optužbe iz redova OVK, Ramiz Ćerići zvani “Ljuan” nije u svom iskazu pred Tribunalom odstupio od onoga što je izjavio u prethodnom razgovoru koji su istražitelji tužilaštva vodili s njim kao sa osumnjičenim.

Ramiz Čerići Ramiz Čerići "Ljuan", svjedok na sudjenju Limaju

Kao i ostali bivši pripadnici OVK koji su do sada svedočili na suđenju Fatmir Limaju, Isaku Musliuu i Haradinu Bali, i Ramiz Ćerići je u Hag došao na osnovu sudskog poziva pod pretnjom kazne. Za razliku od ostalih nevoljnih svedoka optužbe, Ćerići nije - barem na početku svedočenja –odstupio od odgovora datih u prethodnom razgovoru, koji su 2003. godine istražitelji tužilaštva vodili s njim kao sa osumnjičenim.

Ramiz Ćerići, s ratnim imenom “Ljuan”, je u proleće i leto 1998. – u periodu koji pokriva optužnica za zločine u logoru Lapušnik – zapovedao jedinicom OVK u Krajmirovcu, koja je bila pod komandom štaba u Klečki. U to vreme je “glavni” u štabu u Klečki bio Fatmir Limaj ili “komandant Čeliku” i od njega su, potvrdio je danas “Ljuan”, poticali svi nalozi koji su se odnosili na jedinice u tom području.

Većina ostalih nevoljnih svedoka optužbe su u svojim prethodnim izjavama istražiteljima tužilaštva na sličan način opisali Limajevu poziciju u proleće 1998. godine, ali su po dolasku u Hag tvrdili da se to odnosi na vremenski period posle avgusta 1998., kada su u OVK osnovane brigade i bataljoni. Optužnica za zločine u Lapušniku se, inače, odnosi na period od maja do kraja jula 1998. godine.

U proleće 1998., svedočio je danas Ćerići, u OVK je “postojao komandni lanac” i ljudi nisu mogli “po vlastitom nahođenju postavljati sebe na neke pozicije” ili bez naredbe napuštati svoje položaje i odlaziti na druge. Ostali nevoljni svedoci su, u Hagu, tvrdili da je komandni lanac uspostavljen tek nakon “osnivanja bataljona i brigada”, posle avgusta 1998., dakle izvan vremenskog okvira optužnice za zločine u Lapušniku.

Otprilike u isto vreme su, prema prethodnim svedocima iz redova OVK, formulisana i pravila OVK i formirana vojna policija. Ćerići je, međutim, danas svedočio da je ta pravila dobio krajem juna 1998. i da je bio dužan da ih prenese svim vojnicima pod njegovom komandom, dok je vojna policija u njegovom području formirana krajem juna ili početkom jula.

Prvooptuženi Limaj je u nekoliko navrata nezadovoljno odmahivao glavom na pojedine delove Ćerićijevog iskaza, koji će se sutra nastaviti.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 225

IZJAŠNJAVANJE: Trojica generala prvi put pred sudijama
MILOŠEVIĆ PROTIV CNN: Humanitarna kriza ili režirana predstava?
OPERACIJA TREBEVIĆ: Zakasneli obračun sa kriminalcima u vlastitim redovima
SUDSKI POZIV: Osumnjičeni kao nevoljan svedok optužbe
KRAJIŠNIKOVA MOĆ: Duga ruka predsednika Skupštine
PO SLOVU ZAKONA: Vojnicima je svako mogao da sudi
ODBIJENE ŽALBE: Tribunal stavlja tačku na slučaj prijedorskih logora