HomeNAPADAČI IZ SUSEDNOG SELA
Svedokinja na sudjenju Naseru Oriću, opisala kako su joj u napadu na selo Divovići 5. oktobra 1992 poginuli sin i suprug

Naser Orić na sudjenju u TribunaluNaser Orić na sudjenju u Tribunalu

Serija svedočenja o napadu na sela Radijevići, Divovići i Fakovići kraj Bratunca 5. oktobra 1992. godine, kojim je prema optužnici komandovao Naser Orić bivši zapovednik snaga Armije BiH u Srebrenici, nastavljeno je iskazom Savke Djokić i sela Divovići koja je u tom napadu izgubila sina i supruga.

Svedokinja je opisala kako je nakon napada na selo uspela da se izvuče iz svoje opkoljene kuće i, posle noći provedene “na kiši, pod granjem u šumi”, stigne do obale Drine i predje u Srbiju. Opisala je kako ju je “sin naterao da iskoči kroz prozor”, dok je on ostao u kući pokušavajući da se, kako joj je rekao, “odbrani od Muslimana.” Prepoznala je, kako tvrdi, dvojicu napadača iz susednog muslimanskog sela Žanjevo: Ibrahima zvanog “Kokica”, na koga je kada im je naoružan upao u kuću njen sin bacio bombu i Edema Mahmutovića koji im je “odveo stoku”.

Savka Djokić je sutradan kraj kuće pronašla unakažena tela sina Svetozara i muža Sretena. Oni su sahranjeni su u Bajinoj Bašti 7. oktobra 1992. godine zajedno sa drugim stradalim meštanima iz Divovića. Svedokinja je nije mogla da kaže koliko je ljudi iz Divovića poginulo ali je opisala da je od desetak kuća u selu spaljeno četiri, a izgorele su i dve štale.

Odgovarajući na pitanja tužioca i branioca, uz česte intervencije predsedavajućeg sudije, svedokinja je potvrdila da su njen sin i muž bili angažovani u “seoskoj straži” kako bi se zaštitili od Muslimana, te da su “bili naoružani”, ali da je ona “te puške prvi put videla otprilike nedelju dana pred napad”. Ni jedan ni drugi, prema njenim rečima, nisu nosili nikakve uniforme, niti su pripadali bilo kakvim vojnim jedinicama.

Ističući da svedokinja u prve tri izjave koje je dala istražiteljima 2001. i 2003. godine, nije spominjala da joj je sin napadače na selo opisao kao Muslimane, odbrana Nasera Orića je sugerisala da je svedokinja naknadno dobila takve instrukcije. Savka Djokić je, medjutim, negirala da je od bilo koga dobila uputstva za svedočenje, tvrdeći da se “tih sinovljevih reči naknadno setila”.

Nasera Orića optužnica tereti za bezobzirno razaranje naselja i sela i pljačku imovine bosanskih Srba, koje su jedinice pod njegovom komandom počinile u napadima na sela u opštinama Srebrenici i Bratunac u periodu od juna 1992. do januara 1993. godine. Optužen je, takodje, i za zlostavljanja i ubijanja Srba zatočenih u policijskoj stanici u Srebrenici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 210

NEVOLJNI SVEDOK: Zašto je Banja Luka zaostajala u etničkom čišćenju
"NEDODIRLJIVI" MUDŽAHEDINI: Ko je mogao zauzdati strane ratnike u centralnoj Bosni
NEZVANI GOSTI: Vatreni Božić u selu Kravica
HAG ILI SARAJEVO: Optuženi nemaju poverenja u "domaću pravdu"