HomeSUĐENJE NASERU ORIĆU POČETKOM OKTOBRA
Sudjenje bivšem zapovjedniku Armije BiH na području Srebrenice započet će 5. oktobra, najavio je danas pred-raspravni sudac. Orić je optužen zbog ubojstava i okrutnih postupaka prema srpskim civilima u policijskoj stanici u Srebrenici te zbog razaranja i pljačke srpskih sela u općinama Bratunac, Srebrenica i Skelani 1992. i 1993 godine

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

Sudjenje Naseru Oriću, bivšem zapovjedniku snaga Armije BiH na području Srebrenice, započet će 5. oktobra ove godine, najavio je danas sudac O-gon Kwon/Kvon na konferenciji o stanju u postupku.

Orić je uhapšen u akciji SFOR-a u aprilu 2003. na temelju haške optužnice koja ga tereti za ubojstva i okrutne postupke prema srpskim civilima u policijskoj stanici u Srebrenici te za razaranje i pljačkanje srpskih sela u općinama Bratunac, Srebrenica i Skelani 1992. i 1993 godine. Uslijed napada, iz tih su općina izbjegle tisuća Srba, navodi se u optužnici. U vrijeme tih zločina, Orić je bio komandant lokalne teritorijalne obrane, a potom zapovjednik združenih snaga ABiH za područje Srebrenice.

Na prvom pojavljivanju pred sudom, optuženi se izjasnio da se ne osjeća krivim po svih šest točaka optužnice koje ga terete za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Prema ranijim najavama, tužitelji namjeravaju izvesti blizu 60 svjedoka. Na današnjoj su raspravi najavili da žele uključiti dodatnih osam svjedoka, dok se obrana, u principu, tome protivi držeći da neće biti spremna za sudjenje u oktobru ako optužba nastaviti uvoditi nove dokazne materijale.

Sudjenje će se odvijati pred Raspravnim vijećem II koje vodi malteški sudac Carmel Agius/Karmel Adjijus. Za dokazni postupak optužbe predvidjena su četiri mjeseca, a jednako će vrijeme imati na raspolaganju i obrana za izvodjenje svojih dokaza.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 200

OPTUŽNICA I BEGSTVO: Nestanak Gorana Hadžića na oči Karle del Ponte
OD HERCEG BOSNE DO HAGA: Starački dom na Azurnoj Obali
ŽALBA ZORANA ŽIGIĆA: Poslednji čin suđenja četvorici iz Omarske
DRUGA STRANA SREBRENICE: U oktobru počinje proces Naseru Oriću
KARAKTER OPTUŽENOG: Rođeni vojnik i nežan suprug