HomeOPTUŽBA PLANIRA 57 SVEDOKA PROTIV NASERA ORIĆA
Mada je slučaj Nasera Orića, praktično, spreman za sudjenje, njegov početak još nije zakazan zbog zauzetosti sudskih veća drugim predmetima

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

Godinu dana nakon što je optužen, uhapšen i prebačen u Hag, Naser Orić je spreman za početak sudjenja. Predraspravni sudija O-Gon Kvon/Kwon je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku odao priznanje timovima optužbe i odbrane na uspešno obavljenim pripremama i uzornoj saradnji. Sa žaljenjem je, medjutim, dodao da nije u mogućnosti da saopšti kada bi to sudjenje moglo da počne, pošto su sva sudska veća trenutno angažovana na drugim predmetima. Izrazio je nadu da će sredinom jula, na sledećoj konferenciji o stanju u postupku, možda moći da saopšti datum početka sudjenja.

Optužba, kako je danas najavljeno, planira da pozove 57 svedoka, od kojih bi 50 svedočili "uživo", dok bi preostali priložili pismene izjave. To, medjutim, nije konačni spisak svedoka optužbe pošto se, kako je danas istaknuto, istraga nastavlja i pojavljuju se novi svedoci koje će, možda, tužilaštvo želeti da dovede pred sud.

Odbrana je, sa svoje strane, ukazala da joj optužba još nije obelodanila sve tražene dokumente, kao i da ima velikih problema da od Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) dobije dokumente o situaciji u srebreničkoj enklavi za period na koji se odnosi optužnica protiv Nasera Orića. Po odbrani, ti dokumenti su veoma značajni za utvrdjivanje stvarne situacije u regionu Srebrenice u vreme kada su počinjeni zločini za koje je optužen Orić.

Optužnica tereti Nasera Orića za ubistva i okrutna postupanja sa srpskim civilima zatočenim izmedju juna 1992. i marta 1993. u policijskoj stanici u Srebrenici. Orić se, takodje, tereti i za bezobzirno razaranje gradova, sela i naselja koje nije bilo opravdano vojnom nuždom, kao i za pljačkanje javne ili privatne imovine. Snage pod njegovom komandom su, prema optužnici, izmedju maja '92. i februara '93. spalile, razorile i opljačkale najmanje pedeset srpskih sela i zaseoka u opštinama Bratunac, Srebrenica i Skelani, usled čega je iz tog područja izbeglo na hiljade Srba.

Odgovarajući na pitanje sudije Kvona, Naser Orić je na kraju konferencije o stanju u postupku rekao da u Pritvorskoj jedinici "nema nikakvih problema" i da "troši tablete koje dobija."


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 185

"VAŠ PROBLEM": Milošević uskratio pristanak na zamenu sudije
DVA RATNA DRUGA: Admiral svedoči protiv generala
MUKE SA MUDŽAHEDINIMA: Duh iz Aladinove čarobne lampe
NEGIRANJE ODGOVORNOSTI: Rasprava o žalbama četvorice iz Omarske
LISTA ČEKANJA: Kada će početi suđenje Naseru Oriću