HomeNASER ORIĆ SE IZJASNIO DA NIJE KRIV
"Ekspresno" prvo pojavljivanje optuženog pred Tribunalom: Orić se odrekao prava da mu se pročita optužnica i izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od njenih tačaka

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

Pojavljujući se, danas posle podne, prvi put pred sudijom Haškog tribunala, Naser Orić - bivši zapovednik snaga Armije BiH u regionu Srebrenice - odrekao se prava da mu se pred sudom pročita optužnica i na identičan način je odgovorio na svaku od njenih šest tačaka koje ga terete za kršenja zakona i običaja ratovanja:

"Časni sude i poštovana gospodo, nisam kriv."

Optužnica tereti Nasera Orića za ubistva i okrutna postupanja sa srpskim civilima zatočenim izmedju juna 1992. i marta 1993. u policijskoj stanici u Srebrenici. Orić se, takodje, tereti i za bezobzirno razaranje gradova, sela i naselja koje nije bilo opravdano vojnim potrebama, kao i za pljačkanje javne ili privatne imovine. Snage pod njegovom komandom su, prema optužnici, izmedju maja '92. i februara '93. spalile, razorile i opljačkale najmanje pedeset srpskih sela i zaseoka u opštinama Bratunac, Srebrenica i Skelani, usled čega je iz tog područja izbeglo na hiljade Srba.

U vreme koje pokriva optužnica Naser Orić je bio prvo komandant lokalne teritorijalne odbrane, a zatim zapovednik združenih snaga Armije BiH u području Srebrenica. Orić je u januaru 1994. postao komandant 8. Operativne grupe u srebreničkoj enklavi, koja je početkom sledeće godine preimenovana u 28. Diviziju Armije BiH. U julu 1995., kada su snage VRS napale na enklavu pod zaštitom UN, Orić nije bio u Srebrenici: nekoliko meseci ranije je, zajedno sa još desetak oficira 28. divizije, upućen u Zenicu na školovanje.

Pošto ni tužilac Ekerhard Vithop/Ekkerhard Withopf ni Orićev branilac Vasvija Vidović nisu imali ništa da kažu, sudija O-gon Kvon/Kwon je posle desetak minuta zaključio prvo pojavljivanje optuženog pred Tribunalom. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 143

NISAM KRIV: Prvo pojavljivanje Nasera Orića pred Haškim tribunalom
LANAC KOMANDOVANJA: Arkanovi "Tigrovi" kao rezervisti Državne bezbednosti Srbije
ZAVRŠENO SUĐENJE DR STAKIĆU: Da li su se prijedorski zločini dogodili slučajno, ili namjerno?