HomeSUĐENJE DRAGANU NIKOLIĆU 18. NOVEMBRA
Na današnjoj konferenciji o stanju u postupku predraspravni sudac Carmel Agius najavio da će suđenje početi, "bez obzira na ishod odluke o legalnosti hapšenja"optuženog

Dragan Nikolić - Jenki u sudnici TribunalaDragan Nikolić - Jenki u sudnici Tribunala

Suđenje Draganu Nikoliću zvanom Jenki, bivšem zapovjedniku logora Sušica u Vlasenici, trebalo bi početi 18. novembra ove godine, rekao je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku predraspravni sudac Maltežanin Karmel/Carmel Agius. Ipak, ovaj datum ovisi o pravovremenom završetku jednog od suđenja u tribunalu, ili duljoj pauzi u nekom od suđenja, što bi omogućilo da otpočne suđenje Nikoliću.

Nikolić se tereti po osam tačaka za zločine protiv čovječnosti zbog ubojstava, mučenja, premlaćivanja i silovanja počinjenih u logoru Šušica, u kojem je, prema optužnici, bilo zatočeno više od 8.000 Bošnjaka iz te oblasti.

Na početak suđenja, rekao je Agius, neće utjecati odluka sudskog vijeća o zahtjevu Nikolićevog branitelja Harolda Morissona da se Nikolićevo hapšenje poništi jer je, tvrdi obrana, nezakonito. Naime, Nikolić je uhvaćen u aprilu 2000. na teritoriji Srbije, a potom prebačen preko Drine i predat SFOR trupama u BiH. Od samog početka Nikolićeva obrana tvrdi da je hapšenje bilo nelegalno, te da Nikolića treba osloboditi. No, vijeće još uvijek nije donijelo odluku o ovom zahtjevu, jer "suci i dalje razmatraju neke aspekte hapšenja". Odluka se očekuje do kraja augusta. U svakom slučaju, rekao je danas Agius, "može se očekivati da će se jedna od strana žaliti na odluku, kakva god ona bude", pa su strane zbog toga dogovorile da suđenje otpočne prije konačne odluke sudaca o legalnosti hapšenja.

Tužiteljstvo je najavilo da će izvođenje dokaza optužbe trajati između šest i sedam nedjelja, a očekuje se svjedočenje 35-40 svjedoka. Po sistemu reciprociteta, otprilike isti vremenski period i isti broj svjedoka bit će dozvoljen i Nikolćevoj obrani. Sudac Agius upoznao je strane da tužiteljstvo treba predati svoj predraspravni podnesak do 3. oktobra, a obrana treba odgovoriti do kraja istog mjeseca. Agius je također najavio da će timu obrane Dragana Nikolića biti pridodata ko-braniteljica i to ne kasnije od prvog augusta.

Sudac je iskoristio javnu sjednicu da se zahvali objema stranama na uzajamnoj ko-operativnosti, zbog koje je, kaže, ovaj slučaj iznimno efikasan svojoj predraspravnoj fazi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 112

DOKAZI ISPLIVALI NA POVRŠINU: Slobodan Milošević i slučaj "fantomske hladnjače"
RUČAK U MOSTARSKOJ "HLADOVINI": Bivši zatočenici Heliodroma brane svog zaštitnika Štelu
RATNI DNEVNIK U SUDNICI: General Galić se brani knjigom generala Šibera
ISPOVEST U SUDNICI: Sedmo priznanje krivice u Haškom tribunalu
NOĆNE PROZIVKE U OMARSKOJ: Gdje su nestali prijedorski Bošnjaci
UOČI DRUGE FAZE SUĐENJA MILOŠEVIĆU: Sudije zabrinute za zdravlje optuženog