Home"SUŽAVANJE" OPTUŽNICE ZA ZLOČINE U LOGORU SUŠICA
Optužba podnijela zahtjev za izmjenu optužnice protiv Dragana Nikolića, kako bi je sa sadašnjih 80 svela na samo 8 točaka, kojima se bivšu zapovjednik logora Sušica kod Vlasenice tereti za ubojstva, mučenja i silovanja zatočenih Bošnjaka. Nikolićev zahtjev da se preispita legalnost njegovog hapšenja još "u razmatranju"

Dragan Nikolić - Jenki u sudnici TribunalaDragan Nikolić - Jenki u sudnici Tribunala

Tužitelji u slučaju protiv Dragana Nikolića namjeravaju izmijeniti i skratiti optužnicu protiv bivšeg upravnika logora Sušica kod Vlasenice. Ako sudsko vijeće prihvati izmjenu, optužnice će s rekordnih 80 biti sažeta na osam točaka što će, prema mišljenju obrane, optužnicu učiniti "logičnijom i konciznijom".

Optužnica se bavi Nikolićevom odgovornošću za ubojstva i zlostavljanja u logoru Sušica, uključujući ubojstva, teška premlaćivanja kao i silovanja zatočenih bošnjačkih žena. Optužba tereti Nikolića da je i osobno sudjelovao u tim zločinima. Kroz logor pod njegovom upravom je prošlo najmanje 8.000 Bošnjaka u razdoblju od maja do oktobra 1992, uključujući žene i djecu, navodi tužitelj.

Ako dođe do promjene optužnice, Nikolić će se morati ponovno izjašnjavati o krivnji po izmijenjenim optužbama. Također će biti zakazani novi rokovi za pred-raspravne podneske i pripreme što bi, prema procjenama obrane, početak suđenja koje je već bilo skoro spremno za glavnu raspravu - odgodilo za maj. Suđenje bi trebalo trajati oko četiri mjeseca.

Na danas održanoj statusnoj konferenciji, sudac je izvijestio obranu da je njezin prigovor o nelegalnosti hapšenja Nikolića "još u razmatranju i da će odluka biti donesena uskoro". Obrana, naime, traži da se suci izjasne smatraju li da je Nikolićevo hapšenje bilo legalno s obzirom da je, kako tvrdi, "kidnapovan" na teritoriji SRJ i tajno prebačen u BiH gdje je predan pripadnicima SFOR.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 84

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Kada će početi, i koliko će trajati
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Kažnjavanje Sarajeva artiljerijskim "gvozdenim križem"
SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": Odbrana Štele Martinovića optužuje svjedoka optužbe
SUĐENJE ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU: Završen dokazni postupak odbrane Mitra Vasiljevića