Home"JENKI" OSTAJE U HAGU
Sudsko veće ocenilo da prilikom hapšenja optuženog Dragana Nikolića "Jenkija" nisu bila ugrožena njegova ljudska prava niti je prekršen zakonski postupak

Dragan Nikolić - Jenki u sudnici TribunalaDragan Nikolić - Jenki u sudnici Tribunala

Sudsko veće kojim predsedava sudija Karmel/Carmel Agius odbacilo je prigovor Dragana Nikolića zvanog Jenki, bivšeg komandanta logora Sušica kod Vlasenice, u kojem se optuženi žalio na legalnost hapšenja tvrdeći da je u aprilu 2000. "kidnapovan" u Smederevu a zatim nezakonito prebačen preko Drine i predat pripadnicima SFOR.

Hapšenje koje je usledilo kada se Nikolić našao u Bosni, prema zaključcima Veća, je legalno jer "pripadnici SFOR, na osnovu svog mandata, nisu imali izbora osim da optuženog uhapse", a potom ga isporuče Tribunalu. Tužilaštvo je protiv njega podiglo optužnicu za zločine protiv čovečnosti, kako se karakterišu progoni Bošnjaka na političkim, nacionalnim i verskim osnovama, nametanje neljudskih uslova života u logoru Sušica, ubistva i mučenja logoraša i silovanje devojke stare između 13 i 15 godina.

Veće dalje zaključuje da ni SFOR ni haško Tužilaštvo, ni na koji način nisu bili umešani u navodnu otmicu, niti da im se, zbog načina na koji je optuženi dospeo u Hag, može pripisati povreda teritorijalnog suvereniteta SRJ. Tretmanom optuženog, smatraju sudije, nisu bila ugrožena njegova osnovna ljudska prava niti je prekršen utvrđeni zakonski postupak.

Nikolić je četvrti optuženi u Tribunalu koji se žalio na legalnost hapšenja. Pre njega je Stevan Todorović, bivši šef policije u Bosanskom Šamcu, čak dve godine od dolaska u Tribunal istrajavao u prigovorima da je u septembru 1998., nelegalno uhapšen na Zlatiboru i preko Drine prebačen u BiH. U decembru 2000. Todorović je priznao krivicu za progon Muslimana i Hrvata na političkim, nacionalnim i verskim osnovama i pristao da sarađuje sa tužilaštvom, posle čega mu je odmerena kazna od 10 godina zatvora koju izdržava u Španiji.

Na legalnost hapšenja i transfera u Hag se, takođe, žalio i Slobodan Milošević, ali su sudije odbacile sve njegove prigovore na postupak srpskih vlasti, koje su ga juna 2001. iz zatvora u Beogradu prebacile u pritvor u Hagu.

Prvi se na legalnost hapšenja žalio Slavko Dokmanović, bivši predsednik opštine Vukovar, koga su u junu 1997. godine uhapsili istražitelji Tribunala i pripadnici UNTAES. Sudije su odbacile žalbu a proces protiv njega je okončan u julu 98. pošto je izvršio samoubistvo u Pritvorskoj jedinici Tribunala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 119

"DAĆU JA VAMA NEZAVISNU CRNU GORU": Haške pretnje predsednika Miloševića
BOSONOGI KRVAVI MARŠ DO MANJAČE: Svedok koji je preživio tri streljanja
"POGREŠNA SLIKA": Da li je Sarajevo bilo blokirano i granatirano?
DRVENA PUŠKA U SUDNICI: Optužba pobija dokaze Tutine i Šteline odbrane
"U LAŽI SU KRATKE NOGE": Haške uvrede optuženog Slobodana Miloševića