HomeBIVŠI KOMANDANT LOGORA SUŠICA OSUDJEN NA 23 GODINE ZATVORA
Dragana Nikolića, nakon priznanja krivice, sudsko vijeće osudilo za zločin protiv čovječnosti

Dragan Nikolić - Jenki u sudnici TribunalaDragan Nikolić - Jenki u sudnici Tribunala

Osudjujući Dragana Nikolića - "Jenkija" na kaznu zatvora od 23 godine, sudsko vijeće je bilo znatno strože od samog tužilaštva. Kada je 4. septembra ove godine optuženi Nikolić priznao sve četiri tačke optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti, koji su uključivali progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, nečovječno postupanje, ubistva, silovanja i mučenja, tužilaštvo je zatražilo kaznu od 15 godina zatvora. Sudijsko vijeće je, dakle, tom zahtjevu dodalo još osam godina.

"Imajući na umu brutalnost i broj zločina počinjenih iz najnižih pobuda da se zatvorenici unize i obeščaste, kazna koju je tražila tužba bila bi nepravedna", rekao je predsjedavajući vijeća, njemački sudija Volfgang Šomburg/Wolfgang Schomburg.

U obrazloženju presude je navedeno da su u Vlasenici od maja do septembra 1992., Bošnjaci i ostali nesrbi, koji nisu pobjegli sa tog područja, bili prisilno protjerivani ili hapšeni. Srpske snage su krajem maja ili početkom juna te godine uspostavile i logor u Sušici, kroz koji je do oktobra prošlo oko 8.000 zatočenika.

Prema optužnici, hangar u kojem su zatočenici spavali na tlu bio je prepun, higijenski uvjeti loši a hrana uskraćivana. Stražari su svakodnevno premlaćivali zatočenike i mnogi su umrli od batina. Mnoge zatočene žene bili izložene seksualnom zlostavljanju, uključujući silovanje.

Dragan Nikolić je sve to vrijeme bio upravnik logora Sušica u Vlasenici i zato snosi odgovornost za sve što se tu zbivalo. Uz to pomagao je u nasilnoj deportaciji zatočenika logora iz opštine Vlasenica. Konkretno je proglašen odgovornim za smrt devet i mučenje pet osoba i što je dopuštao i olakšavao silovanje velikog broja zatočenih žena.

Ovo je drugi slučaj da sudsko vijeće, što se tiče visine kazne, nije uvažilo zahtjev tužilaštva. Kao u slučaju Draganovog prezimenjaka, Momira Nikolića, koji je priznao krivicu za masakr u Srebrenici, odmjerilo je znatno veću kaznu od one koju je tražilo tužilaštvo.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 174

OD KOSOVA DO HAGA: Vesli Klark drugi put protiv Slobodana Miloševića
23 GODINE ZA SUŠICU: Kazna teža od predložene ali blaža od zaslužene
ATMOSFERA NEKAŽNJIVOSTI: "Zeleno svetlo" za granatiranje Dubrovnika
ŽALBA: General Blaškić traži istinu i pravdu za zločine u Lašvi
PUT BEZ POVRATKA: Kako su prognani žitelji hrvatskih sela oko Travnika