Home"JENKI" U MAJU NA SUDJENJU ILI NA SLOBODI
Ukoliko Žalbeno veće ne prihvati njegovu žalbu na legalnost hapšenja, sudjenje Draganu Nikoliću zvanom "Jenki", bivšem zapovedniku logora Sušica kod Vlasenice, moglo bi da počne u maju ove godine

Sjedište Tribunala u Den HaaguSjedište Tribunala u Den Haagu

Kada će i da li će uopšte početi sudjenje Draganu Nikoliću, zvanom "Jenki", zavisi od toga kako će se Žalbeno veće Haškog tribunala izjasniti o njegovoj žalbi na prvostepenu odluku kojom je odbačen prigovor odbrane na legalnost hapšenja optuženog. Odluka Žalbenog veća, kako je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku rekao sudija Karmel Adjius/Carmel Agius, očekuje se u aprilu. Ukoliko žalba bude odbijena, sudjenje bi najverovatnije počelo u maju, a ukoliko Žalbeno veće zaključi da je hapšenje optuženog bilo nezakonito, Nikolić bi bio oslobodjen iz haškog pritvora i vraćen u Srbiju. Koja bi, onda, bila dužna da ga na zakonit način uhapsi i vrati u Hag.

Aprila 2000. Nikolića su u Smederevu ugrabili "lovci na nagradu", koji su ga tajno prebacili preko Drine i predali pripadnicima SFOR, a ovi su ga formalno uhapsili. Po dolasku u Hag optuženi se žalio na nelegalnost takvog hapšenja, tvrdeći da su povredjena ne samo njegova ljudska prava, već i teritorijalni suverenitet SRJ.

Nakon više rasprava o tom prigovoru optuženog, prvostepeno veće je u oktobru prošle godine presudilo da ni SFOR ni haško tužilastvo ni na koji način nisu bili umešani u Nikolićevu "otmicu" u Smederevu i da im se ne može pripisati povreda teritorijalnog suvereniteta SRJ. Tretmanom optuženog, zaključile su sudije, nisu ugrožena njegova osnovna ljudska prava niti je prekršen utvrdjeni zakonski postupak.

Žalbeno veće trenutno razmatra prigovor koji je, na takvu odluku, podneo Nikolićev britanski branilac Hauard Morison/Howard Morrison. Ukoliko prvostepena odluka bude potvrdjena, raščistio bi se teren za početak sudjenja bivšem komandantu logora Sušica kod Vlašenice, optuženom za zločine protiv čovečnosti. U osam tačaka optužnice Nikolić se tereti za progone Bošnjaka na političkim, rasnim i verskim osnovama, zatim za nametanje neljudskih uslova života zatočenicima logora Sušica, kao i višestruka ubistva i mučenja logoraša, silovanje devojke stare izmedju 13 i 15 godina i druga nehumana dela.

Sudjenje bi, kako je najavljeno na današnjoj konferenciji o stanju u postupku, bilo vrlo kratko. Optužba je saopštila da bi svoj dokazni postupak mogla da okonča u pet radnih nedelja, dok bi izvodjenje dokaza odbrane trajalo najviše četiri sedmice. Dragan Nikolić "Jenki" je, inače, prvi optuženik Haškog tribunala, pošto je optužnica za zločine u logoru Sušica podignuta još 1994. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 137

KOMANDANT ĆELIKU: Prvi zapovednik OVK u pritvoru Tribunala
ŠTAMPARSKA GREŠKA: Kada je oslobođena kasarna u Vukovaru?
KO JE OSNOVAO PRIJEDORSKE LOGORE: Direktna veza Stakić – Karadžić
"VANZEMALJCI" U SUDNICI: Može li se izmjeriti strah Sarajlija?
DEVET HAŠKIH GODINA: Novi sud i novi izazov sudije Žorde