HomeIZLAZAK IZ LAVIRINTA PORICANJA
Dragan Nikolić Jenki tokom rasprave o žalbi pozvao ostale optužene da ga slede i priznaju odgovornost ako su počinili zločine

Dragan Nikolić - Jenki u sudnici TribunalaDragan Nikolić - Jenki u sudnici Tribunala

“Ni jednog trenutka se nisam pokajao zbog odluke da se pozitivno izjasnim o krivici”, rekao je na kraju današnje žalbene rasprave Dragan Nikolić Jenki koji je nakon priznanja krivice za zločine počinjene u logoru Sušica 1992. godine osudjen na 23 godine zatvora.

Nikolić je pozvao ostale optužene da učine isto jer će time “najbolje doprineti pomirenju”. “Suočavanje s istinom je bolno i gorko”, opisao je Nikolić sopstveno iskustvo, ukazujući da je to jedini put “koji nudi budućnost” i kojim se “izlazi iz lavirinta poricanja.” On je takodje pozvao porodice žrtava da mu se “bez straha i ustezanja” obrate ako smatraju da bi on mogao da im pomogne nekom informacijom, jer je on za to, kako je rekao, “bezrezervno spreman.”

Žalbeno veće kojim je predsedavao predsednik Tribunala Teodor/Theodor Meron, dopustilo je Nikoliću da mu se obrati, nakon što je odbrana obrazložila svoju žalbu na presudu pretresnog veća kojom je Nikolić osudjen na 23 godine zatvora. Optužba je, sa svoje strane, praktično potkrepila žalbu odbrane.

I odbrana i optužba, naime, smatraju da je Raspravno veće napravilo grešku zato jer je izašlo iz okvira kazne od 15 do 20 godina zatvora, predložene Sporazumom o priznavanju krivice koji je optuženi zaključio sa tužilaštvom. Odbrana, medjutim, deo “krivice” za takav ishod pripisuje i tužilaštvu koje, prema rečima branioca Hauarda Morisona/Howard Morrison “jeste predložilo kaznu od 15 do 20 godina zatvora”, ali je u obrazloženju svog predloga “ostavilo mogućnost da ta kazna bude i veća”.

Tužilaštvo smatra da prvostepeno veće “nije imalo sveobuhvatni uvid u činjenice, kao što bi to bio slučaj da je održano sudjenje”. I tužilaštvo i odbrana su se stoga, kako je objasnio tužilac Mark McKeon/Mek Kion, “našli u jedinstvenom položaju da su u stanju da procenjuju činjenice, budući da o njima znaju više nego raspravno veće”. Zbog toga su sudije, smatra on, trebalo da uvaže predlog iz sporazuma, “tim pre što je on bio zajednički”, odnosno izražavao je stav kako odbrane tako i optužbe.

Dragan Nikolić zvani Jenki bio je komandant logora Sušica kod Vlasenice od juna do septembra 1992. godine i protiv njega je u novembru 1994.godine podignuta prva tribunalova optužnica. Uhapšen je i prebačen u Hag u aprilu 2000. godine a u septembru 2003. se izjasnio krivim za 9 ubistava i 4 slučaja mučenja, pomaganje u silovanjima i učešće u progonu nesrpskog stanovništva iz tog dela istočne Bosne. Prvostepena presuda izrečena je 18. decembra 2003. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 215

UZDRŽAVANJE OD REPRESIJE: Šta je Milošević obećao Jelcinu
ZADATAK IZVRŠEN: Momčilo Mandić priznaje etničko čišćenje
SVEDOCI ZLOSTAVLJANJA: Otac i sin u logoru Lapušnik
MASAKR ILI BORBA: Da li je komandant znao za zločin
NAPAD - PROTIVNAPAD: Ko je zapalio kuće u Bjelovcu