HomeJEDNO "NISAM KRIV" ZA 80 TAČAKA OPTUŽNICE
Sudija prihvatio predlog odbrane Dragana Nikolića "Jenkija" da se optuženi odjednom izjasni o svim navodima optužnice za zločine u logoru Sušica. Odbrana, za sada, nije uložila prigovor na "legalnost hapšenja" Nikolića koji je, navodno, "kidnapovan" u Smederevu

Dragan Nikolić - Jenki u sudnici TribunalaDragan Nikolić - Jenki u sudnici Tribunala

Jednim "nisam kriv" Dragan Nikolić je danas odgovorio na svih 80 tačaka optužnice koja ga tereti za zločine koji su, prema tužiocu, počinjeni 1992. u logoru Sušica kod Vlasenice. Kao bivši komandant tog logora, Dragan Nikolić, zvani "Jenki", je optužen za progon bošnjačkog stanovništva Vlasenice na političkim, rasnim ili verskim osnovama, kao i za ubistva, silovanja i mučenja zatočenika logora.

Suprotno dosadašnjoj praksi da se optuženi pojedinačno izjašnjava o svakoj od tačaka optužnice, australijski sudija Dejvid Hant/David Hunt je prihvatio "zdravorazumski predlog" Nikolićevog privremenog branioca Boriše Ilića da se optuženi odjednom izjasni o svim navodima optužnice. Na to je, nevoljno, pristala i predstavnik tužilaštva Nensi Paterson/Nancy Patterson, ukazujući, ipak, kako bi tužilaštvo "više volelo kada bi se optuženi izjašnjavao o svakoj tački pojedinačno." Pošto ga je branilac uverio da je optuženi razumeo optužnicu i da je spreman da se na identičan način izjasni o svim njenim tačkama, sudija Hant je pozvao Nikolića da ustane i pitao ga kako se izjašnjava. Nikolić je odgovorio "Nisam kriv", a sudija Hant je zaključio raspravu, koja je trajala nepunih desetak minuta.

Imajući u vidu ne samo rekordan broj tačaka optužnice, već i prethodne izjave njegovih branilaca i porodice u kojima se tvrdilo da Nikolića nisu - kako je zvanično saopšteno - uhapsili pripadnici SFOR u Severnoj Bosni, već da su ga u Smederevu "kidnapovali" neidentifikovani civili, današnje prvo pojavljivanje optuženog pred Tribunalom je iščekivano sa posebnim interesovanjem. Očekivalo se, naime, da bi odbrana - nakon što se optuženi izjasni o navodima optužnice - mogla uložiti formalan prigovor na legalnost njegovog hapšenja i transfera u Hag. Da bi se to moglo dogoditi nagovestio je i sam optuženi kada je, odgovarajući na pitanje sudije o adresi na kojoj je stanovao pre hapšenja, naveo ulicu Joakima Vujića u Smederevu.

To je, međutim, izostalo - bilo zbog toga što sudija Hant nije odbrani dao šansu da bilo šta kaže nakon izjašnjavanja optuženog, ili zato što je, kao Nikolićev privremeni branilac, Boriša Ilić odlučio da ulaganje takvog prigovora prepusti stalnom braniocu, kojeg će optuženi, kako je najavljeno, odrediti sledeće sedmice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 9

FOČA: Glas žrtava silovanja
OMARSKA: Prva svjedočenja bivših zatočenika
KORDIĆ: Da li o ratu odlučuju političari ili vojnici?
PRESS KONFERENCIJA: Predsjednik Tribunala Jorda će posjetiti Hrvatsku