HomeSVI SU BJEŽALI OD MLADIĆA
Na sudjenju Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću, svjedok odbrane Zoran Kovačević je rekao da Bratunačka brigada "nije trebalo da smeta dok drugi rade"

Zoran Kovačević, svjedok na sudjenju Vidoju Blagojeviću i Draganu JokićuZoran Kovačević, svjedok na sudjenju Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću

Serijom svjedočenja bivših oficira Bratunačke brigade, odbrana Vidoja Blagojevića, njihovog nekadašnjeg komandanta optuženog za zločine u Srebrenici, nastoji da dokaže da su jedinice te brigade od 11. do 17. jula 1995. - kad je po kratkom postupku pogubljeno više od sedam hiljada Bošnjaka - obavljale "redovne zadatke na linijama odbrane".

Današnji svjedok, Zoran Kovačević, komandir Četvrte čete Drugog bataljona Bratunačke brigade, dobio je 12. jula zadatak da sa položaja, na kojem je sa svojim vojnicima bio pune tri godine, podje da "pročešlja šumu" do Potočara i ustanovi da li tu ima "neprijateljskih bošnjačkih snaga". Iz štaba mu je poručeno da na taj zadatak krene poslije prolaska "drugih jedinica VRS, koje će uzeti taj prostor".

Šuma koju su "pročešljali", ne našavši nikog, završavala se kraj Potočara. Kroz ogromnu masu ljudi, žena i djece, koji su ispunili Potočare "kao na vašaru", prošli su "iz radoznalosti" i u nadi da će sresti nekog poznatog, pošto su gotovo svi bili iz Srebrenice.

Umjesto na poznanike naišli su na generala Mladića, iz čijeg vidokruga su se, kako je rekao, "sklonili iza zgrade distribucije". Na pitanje zašto su to uradili, svjedok je odgovorio da su se pred Mladićem "sklanjali i pukovnici", a nekmoli on, komandir čete. Uostalom, general je neposredno naredjivao grupi vojnika "u crnim uniformama da krenu naprijed", u potjeru za naoružanim bošnjačkim snagama. Svjedok je napomenuo da nikako nije želio da se sa svojih 58 vojnika nadje u toj situaciji.

U unakrsnom ispitivanju, Kovačević je rekao da nije bio u blizini baze UNPROFOR, da nije vidio maltretiranja, ni mrtva tijela niti odvajanje vojnosposobnih muškaraca od žena i djece. U Potočarima je, tvrdi, bio manje od sata i nije vidio ni jednog drugog pripadnika Bratunačke brigade, pogotovo ne komandanta Blagojevića.

"Po mom sjećanju i uvjerenju Bratunačka brigada nije trebalo da smeta, dok drugi rade, i vjerovatno je gospodin pukovnik Blagojević bježao što dalje od Mladića i od tih ljudi", rekao je bivši komandir četvrte čete te brigade. "Mi smo mogli samo da smetamo i trebalo je da se sklonimo," naglasio je još jednom i dodao: "Nije tu odgovarao gospodin Blagojević niti bi njega ko slušao. Mogao je samo da izvuče deblji kraj. Pored Mladića nije značio ništa."

Odgovarajući na pitanja tužilaštva, svjedok je rekao da u Potočarima nije vidio ni Momira Nikolića, bivšeg načelnika bezbjednosti Bratunačke brigade, koji je priznao krivicu za zločine u Srebrenici i svjedočio na sudjenju Blagojeviću i Jokiću. Medjutim, svjedok je uvjerenja da je Nikolić "jedini čovjek iz naše brigade koji je mogao da odlučuje i uradi neke stvari", ali da Blagojević "nije bio taj koji je naredjivao Nikoliću".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 190

NEZAVRŠENI POSAO: Arbur nije vjerovala u planove hapšenja Karadžića i Mladića
VOJNA EKSPERTIZA: Komandant NATO o komandantima Armije BiH
ODBRANA ILI NAPAD: Šta su svjedoci odbrane radili u Srebrenici
PRESUDA NA PROVERI : Kordić i Čerkez pred Žalbenim većem
DVE VERZIJE NAPADA: Optužbe i žaljenje generala Strugara