HomePRETRES SREBRENIČKIH POLJA SMRTI
Nekadašnji načelnik artiljerije Bratunačke brigade Mićo Gavrić na sudjenju Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću opisao "pretres terena" nakon pada Srebrenice u julu 1995. Od sela Kamenice do Konjević Polja, rekao je svjedok, moglo se preći gazeći "s leša na leš a da ne stane na zemlju".

Mićo Gavrić, svjedok na sudjenju Vidoju Blagojeviću i Draganu JokićuMićo Gavrić, svjedok na sudjenju Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću

Šest dana nakon pada srebreničke enklave, komandant Bratunačke brigade VRS Vidoje Blagojević je svom načelniku artiljerije Mići Gavriću izdao usmeno naredjenje da nadgleda "pretres terena" na prostoru oko Konjević Polja. Kao svjedok Blagojevićeve odbrane, Gavrić je danas objasnio da je taj zadatak obavio dio Trećeg pješadijskog bataljona zajedno sa jedinicom Specijalne policije, kojom je komandovao Duško Jević, zvani "Staljin". Pripadnike te jedinice svjedok je nazvao "dezerterima" pošto su to bili ljudi iz tog kraja, koji su pobjegli u Srbiju, a potom, njemu nepoznatim kanalima, vraćeni preko Drine kao "specijalci".

Pretresajući šume u "streljačkom stroju" naišli su na ogroman broj "mrtvih neprijateljskih vojnika". Prema svjedoku, mnogi od njih su izvršili samoubistvo, objesivši se o grane drveća sopstvenim opasačima, drugi su se ubili metkom ispaljenim pod bradu ili su se raznijeli bombom. Neki su stradali od artiljerijskih granata, vjerovatno ispaljenih iz "praga" specijalne policije, pošto - kako je naglasio svjedok - po tom terenu nije dejstvovala artiljerija Bratunačke brigade.

Mrtvih je bilo toliko, rekao je svjedok, da je put od sela Kamenice do Konjević Polja mogao da predje gazeći "s leša na leš a da ne stane na zemlju".

Treći bataljon je naišao na "manji otpor" preostale grupe iz velike kolone bošnjačkih muškaraca, koji su se poslije pada Srebrenice, pokušali probiti prema Tuzli. Na poziv da se predaju, svjedok je čuo kako se opkoljeni Bošnjaci medjusobno raspravljaju: jedni su bili za predaju, drugi ne. Na kraju se pojavio dječak sa bijelom košuljom u ruci izdignutom iznad glave i za njim grupa od tridesetak Bošnjaka, "koji su položili oružje".

Svjedok tvrdi da je iz grupe izdvojio tri dječaka, za koje se sam postarao i odveo ih u Bratunac, s namjerom da ih "medijski obradi", kao dokaz da Srbi "ne ubijaju djecu" i "ne vrše zvjerstva". Ostali zarobljenici su vezani i predati komandiru specijalaca "Staljinu", koji ih je autobusom odvezao u Konjević Polje u neki magazin. Svjedok smatra da su odatle odvedeni u logor kod Bijeljine, odakle su razmijenjeni. Vjeruje da niko od njih nije stradao, jer ih je vidio i sutradan kad je, kako je rekao, "privatno" prolazio kroz Konjević Polje.

Sutra će Mićo Gavrić u unakrsnom ispitivanju odgovarati na pitanja tužilaca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 190

NEZAVRŠENI POSAO: Arbur nije vjerovala u planove hapšenja Karadžića i Mladića
VOJNA EKSPERTIZA: Komandant NATO o komandantima Armije BiH
ODBRANA ILI NAPAD: Šta su svjedoci odbrane radili u Srebrenici
PRESUDA NA PROVERI : Kordić i Čerkez pred Žalbenim većem
DVE VERZIJE NAPADA: Optužbe i žaljenje generala Strugara