HomeOGRANIČAVANJE ŠTETE
Ukazujući na nepodudarnosti dva izveštaja, odbrana generala Pavla Strugara nastoji da, u unakrsnom ispitivanju eksperta UNESCO, ograniči štetu koja je dubrovačkom Starom gradu naneta granatiranjem od 6. decembra 1991.

Vladimir Petrović, branilac Pavla StrugaraVladimir Petrović, branilac Pavla Strugara

Nije česta pojava da sudije tokom rasprava javno iznose pohvale o načinu i efektima rada odbrane ili optužbe. Upravo to je na sudjenju generalu Pavlu Strugaru, učinio predsedavajući sudija Kevin Parker ocenjujući unakrsno ispitivanje svedoka od strane branioca generala Strugara, beogradskog advokata Vladimira Petrovića, kao "efikasno i delotvorno".

Završnicu celodnevnog unakrsnog ispitivanja istoričara dr Kolina Kajzera/Colin Kaiser, koji je kao ekspert UNESCO u novembru i decembru 1991. rukovodio popisom i procenom štete nastale tokom tromesečnog granatiranja Dubrovnika, Petrović je posvetio poredjenju dva izveštaja o pričinjenoj šteti u Starom gradu. Prvom, u kojem dr Kajzer navodi svoje nalaze za oktobar i novembar 1991., i drugom - izveštaju dubrovačkog Zavoda za zaštitu spomenika - gde su popisana oštećenja u Starom gradu iz sva tri meseca granatiranja grada - oktobra, novembra i decembra 1991. godine.

Beogradski advokat predočio je svedoku niz primera u kojima oštećenja navedena u njegovom izveštaju nisu uključena u izveštaj Zavoda, kao i primere objekata koji su, prema Kajzerovom izveštaju, oštećeni u oktobru ili novembru, a koji su u popisu Zavoda registrovani kao oštećenja nastala 6. decembra.

Odbrana ne poriče oštećenja na objektima u Starom Gradu ali nastoji da ograniči obim razaranja nastalih kao posledica granatiranja od 6. decembra 1991. - jedinog za koje se u optužnici tereti njihov klijent. General Pavle Strugar je, prvobitno, bio optužen za sve posledice opsade i granatiranja Dubrovnika od 1. oktobra do kraja decembra 1991., ali je uoči početka sudjenja ta optužnica izmenjena i ograničena vremenski na napad od 6. decembra a prostorno na dubrovački Stari grad.

Suočen sa predočenim razlikama, svedok se složio sa tvrdnjama branioca o neslaganjima navoda u dva izveštaja. Australijski sudija Parker, očigledno zainteresovan brojnim nepodudarnostima na koje je ukazao branilac, pozvao je strane da u pauzi izmedju dve rasprave pokušaju da se usaglase o šteti za koju je nesporno da je naneta 6. decembra 1991., budući da bi uporedna analiza dva izveštaja tokom unakrsnog ispitivanja zahtevala suviše vremena.

Veliko interesovanje za "efikasno i delotvorno" unakrsno ispitivanje dr Kajzera, pokazao je i optuženi general Strugar. Na njemu se, prvi put od početka sudjenja, moglo primetiti da veoma pažljivo pratio tok rasprave u sudnici i reaguje na "poene" koje beleži njegov branilac.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 180

DOGOVOR NA "NAJVIŠEM NIVOU": Kako je "nameštaj" iz Srbije prelazio Drinu
"VUKOVARSKA TROJKA": Suđenje za masakr u Ovčari tek sljedeće godine
OBIČNO NEPOZNATE PALIKUĆE: Dan kada je gorela Guča Gora
OGRANIČAVANJE DUBROVAČKE ŠTETE: Odbrana osporava nalaze eksperta UNESCO
"DUŠEVNE PATNJE" U SUDNICI: Novi advokat u pripravnosti za Vojislava Šešelja
SLUČAJ MAGLOV: Suđenje advokatu zbog nepoštovanja suda
DIEGO ARRIA: Tribunal je sila koja se ne može zaustaviti