HomeOD ČEGA SE UMIRALO U OPSEDNUTOM DUBROVNIKU
Svedočenje patologa koji je vršio obdukcije dubrovačkih žrtava tromesečne opsade i granatiranja grada pod zaštitom UNESCO krajem 1991. Odbrana generala Pavla Strugara osporava izveštaje o "delimičnim obdukcijama"

Đorđe Ciganović, svjedok na sudjenju StrugaruĐorđe Ciganović, svjedok na sudjenju Strugaru

Doktor Djordje Ciganović, patolog i specijalista sudske medicine iz Dubrovnika, je 7. decembra 1991. izvršio 19 obdukcija i potpisao izveštaje u kojima se konstatuje uzrok smrti: teške povrede nanete gelerima granata i drugih rasprskavajućih projektila. Svi poginuli, tvrdi dr Ciganović, bili su civili.

Dan ranije, 6. decembra 1991., Dubrovnik je bio izložen najžešćem granatiranju, za koje je optužen tadašnji zapovednik Druge operativne grupe JNA, general Pavle Strugar. Optužnica ga tereti isključivo za razaranja koja su tog dana naneta dubrovačkom Starom gradu pod zaštitom UNESCO, kao i za poginule i ranjene unutar njegovih kamenih zidina.

Od 19 poginulih nad kojima je dr Ciganović dan kasnie izvršio obdukciju, dvojica - Pave Urban i Tonči Skočko - pogodjeni su smrtonosnim gelerima unutar zidina Starog grada. Svedočeći na sudjenju generalu Strugaru, dr Ciganović je detaljno opisao povrede koje su zadobili 6. decembra 1991. Svedok je tog dana, kako je rekao, i sam bio u Starom gradu, pošto je mislio da će biti sigurniji u stanu svoga dede, ali je ubrzo pobegao u podrum zbog "velikog intenziteta granatiranja".

Od septembra do polovine decembra 1991. dr Ciganović je u dubrovačkoj bolnici izvršio više od sto "delimičnih obdukcija" poginulih civila i vojnika, najčešće metodom "spoljnjeg pregleda leša." Nakon pregleda spoljnjih znakova povredjivanja dubrovački patolog je, kako je objasnio, vršio ispitivanje smera i dubine kanala i oštećenja unutrašnjih organa, kako bi ustanovio kojim je sredstvom naneta smrtonosna povreda. Kompletnu obdukciju dr Ciganović je, kako je rekao, radio samo kada nije mogao da na drugi način utvrdi uzrok smrti.

Odbrana generala Strugara je osporavala svedokove zapisnike o obdukcijama izvršenim 7. decembra, tvrdeći da nisu izvedene po pravilima i da je spoljnjim pregledom leša nemoguće utvrditi tačan uzrok smrti. Doktor Ciganović se usprotivio takvim tvrdnjama odbrane, ističući da je u slučajevima "velikih i obimnih telesnih povreda" moguće ustanoviti uzrok smrti samo spoljnjim pregledom. Dodao je da je, kao sudski veštak, na sudu često svedočio i bez kliničkih nalaza i medicinske dokumentacije, samo na osnovu terapije i lekova koje je pacijent koristio.

Dubrovački patolog je braniocima generala Strugara potvrdio da se u zapisnicima o obdukciji ne navodi tačno vreme kada je smrt u pojedinim slučevima nastupila, objašnjavajući da je vreme smrti upisivao "približno", jer je "po mrtvačkoj ukočenosti utvrdjivao da li su umrli pre nekoliko dana ili nekoliko sati." Za tela koja je pregledao 7. decembra dr Ciganović tvrdi da je "bilo jasno da su poginuli prethodnog dana."

U unakrsnom ispitivanju, Ciganović je potvrdio da je 6. decembra – u pauzama izmedju detonacija granata - u podrumu u kojem se krio mogao da čuje i uzvratnu vatru iz lakog pešadijskog naoružanja. Nije, kako tvrdi, ni video ni čuo paljbu iz minobacača sa fotografije koju je priložila odbrana, a na kojoj se vidi civil koji, u jednom od gradskih parkova, ubacuje granatu u cev. Pošto mu je odbrana pokazala i fotografije kamiona sa minobacačem i protiv-avionskim topom, dr Ciganović je rekao da je "čuo da takvi kamioni postoje i da se kreću kroz grad", ali ih nikada lično nije video.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 181

JEDNAČINA SA VIŠE NEPOZNATIH: Neočekivani obrti na suđenju Slobodanu Miloševiću
ŽALBENA PRESUDA: 15 godina zatvora za pomaganje i podržavanje zločina
DVOJAC BEZ KORMILARA: Uigrani tandem Karadžić-Krajišnik
ZASJEDA U ZENICI: Otmica i zatočeništvo Živka Totića
OSAM GODINA ČUTANJA: Osumnjičenog nije imao ko da pita
TRUBADUR U TRIBUNALU: Kako je Đelo Jusić saznao za brata heroja