HomeLICITIRANJE SREBRENIČKIM ŽRTVAMA
U zavisnosti od izvora, broj srebreničkih žrtava kojim se ovih dana licitiralo na tri haška sudjenja, kreće se u rasponu od 8.000 do "manje od sto"

Helge Brunberg, svjedok na sudjenju Blagojeviću i JokićuHelge Brunberg, svjedok na sudjenju Blagojeviću i Jokiću

Proteklih dana se na tri sudjenja u haškom Tribunalu licitiralo sa brojem srebreničkih žrtava iz jula 1995. godine. Cifre su se, u zavisnosti od izvora, kretale u rasponu od "manje od sto" do 8.000 ubijenih.

Svedočeći ove sedmice na sudjenju Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću, bivšim zapovednicima Bratunačke i Zvorničke brigade VRS, norveški demograf Helge Brunberg je rekao da je u Srebrenici ubijeno 7.475 ljudi, ukazujući da je moguće da je taj broj veći za nekoliko stotina. Brunberg je, za potrebe haškog tužilaštva, istraživao broj nestalih u Srebrenici i do konačnog broja žrtava ili nestalih je, kako je rekao, došao analizirajući podatke iz izveštaja Medjunarodnog Crvenog krsta i nevladine organizacije Lekari za ljudska prava. Po njegovim rečima, na njihovim spiskovima nestalih pronadjeno je devet imena koja se pojavljuju na biračkim spiskovima iz 1996. i 1997. godine, a za šest osoba koje su vodjene kao nestale je u medjuvremenu utvrdjeno da su žive. Norveški demograf je tvrdio da su brojke o broju nestalih veoma pouzdane, ali i da broj žrtava može biti i veći za nekoliko stotina, jer nikada nije ustanovljen tačan broj ubijenih u šumama u zbegu i nakon pada Srebrenice.

Nakon Brunberga, sutra će na sudjenju Blagojeviću i Jokiću svedočiti australijski detektiv Din Mening/Dean Menning, vodja istražiteljskog tima koji je pet godina radio na ekshumacijama masovnih grobnica u regionu Srebrenice. Svedočeći prošle sedmice na sudjenju Slobodanu Miloševiću, Mening je naveo "najminimalniji broj pojedinaca" čiji su posmrtni ostaci do sada ekshumirani. Ta brojka je 2.541 i ne uključuje "delove tela" koji su izvadjeni iz takozvanih sekundarnih grobnica, kao ni tela iz masovnih grobnica koje još nisu ekshumirane, a za koje se procenjuje da sadrže posmrtne ostatke oko dve hiljade osoba.

Procena da je u Srebrenici u julu 1995. ubijeno izmedju 7.500 i 8.000 osoba se, prema Meningu, osim na rezultatima ekshumacije zasniva i na broju osoba koje se vode na spiskovima nestalih i koje haški istražitelj ocenjuje kao veoma pouzdane.

U unakrsnom ispitivanju, Milošević je osporavao brojke koje je naveo Mening, tvrdeći da su pouzdani samo oni podaci koji se odnose na ekshumirane osobe, mada - kako je tvrdio - ti podaci ne govore ništa o načinu na koji su ti ljudi izgubili život. Mening je, medjutim, odgovorio da su mnoge ekshumirane žrtve imale ruke vezane na ledjima ili poveze na očima, kao i da se na posmrtnim ostacima mnogih žrtava vidi da su ubijeni metkom u potiljak ili u klečećem položaju, po čemu se vidi da su ubijeni s ledja.

Konačno, na raspravi o odmeravanju kazne Miroslavu Deronjiću - koji je priznao krivicu za masakr u Glogovi i otkrio istražiteljima mnoštvo informacija o zbivanjima u Srebrenici u julu '95. - tužilac je kao primer "opscene revizije istorije" naveo tvrdnju iz izveštaja Dokumentacionog centra Republike Srpske iz 2002. godine prema kojem je jula 1995. u Srebrenici ubijeno "manje od 100 osoba."Fotografije
Helge Brunberg, svjedok na sudjenju Blagojeviću i Jokiću
Dean Menning, svjedok na sudjenju Blagojeviću i Jokiću


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 178

SUĐENJE POLITICI STRAHA: Uvodni duel tužioca i Momčila Krajišnika
POLJA SMRTI: Tajne srebreničkih masovnih grobnica
PROCESNA SPOSOBNOST: Da li će biti završeno suđenje generalu Strugaru
ORGIJA NASILJA: Nevoljni očevici mudžahedinskog krvavog rituala
SUOČAVANJE: Priznanje i pomirenje su lakši u pritvoru nego na slobodi