HomeBUTLER O MEHANIZMU FUNKCIONIRANJA SNAGA BOSANSKIH SRBA
U nastavku svjedočenja američkog vojnog eksperta Richarda Butlera na sudjenju bivšim oficirima snaga bosanskih Srba, Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću, bilo je riječi o pojedinostima iz vojnih propisa bivše JNA i VRS, koji se odnose na ličnu i odgovornost za postupke podredjenih u slučaju kršenja ratnog prava

Richard Butler, svjedok na suđenju Vidoju Blagojeviću i Draganu JokićuRichard Butler, svjedok na suđenju Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću

Dvojici bivših zapovjednika srpskih snaga se sudi za zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine, u koje je vrijeme Blagojević bio komandant Bratunačke brigade, a Jokić načelnik inženjerije Zvorničke brigade.

Svjedok je naveo da su po formiranju Srpske Republike BiH juna 1992. godine donijeti brojni zakoni, uključujući i vojne, koji su se zasnivali na propisima bivše jugoslavenske vojske, te propisima o vojnom djelovanju u skladu sa medjunarodnim pravom.

Po tome, ustvrdio je Butler, odgovornim se smatra i oficir koji je saznao da je jedinica, za koju nije nadležan, kršila zakone ratovanja.

Današnji svjedok, koji je od 1997. godine bio angažiran u timu istražitelja Tribunala, predočio je i dokumente o upotrebi policijskih snaga RS u srebreničkoj operaciji. Policijske snage su bile rasporedjene u području Bratunca, gdje su, prema dokumentima, grupisale i postrojavale bošnjačke zarobljenike, koje je potom preuzela srpska vojska.

Uz ovo, on je potvrdio da je najvišu poziciju u piramidi zapovijedanja u VRS imao Radovan Karadžić, mada je, naglasio je Butler, njegov vojni komandant, Ratko Mladić, mogao sam donositi odluke i od vojske zahtijevati njihovo izvršenje. Mladić je mogao čak direktno naredjivati komandantima brigada, zaobilazeći njihove direktno nadredjene, jer se na taj način, tvrdi svjedok, ipak ostvarivao dio zapovjednog lanca vojske bosanskih Srba.

Današnji svjedok, inače bivši američki vojni obavještajni oficir, pripremio je ovaj iscrpan izvještaj o mehanizmima komande u srpskim snagama na zahtjev haških tužitelja u procesu protiv Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 170

OSUMNJIČENI KAO SVEDOK: Borisav Jović brani Miloševića... i sebe
NOVI DOKAZI: Princip Zapadne Slavonije za Srebrenicu
NA KONJU, ALI BEZ PUŠKE: Mitar Vasiljević žali zbog zločina u Višegradu
PROMENA STATUSA - Milan Babić od svedoka optužbe do optuženog
PSIHOFIZIČKO STANJE – Raša Stanković će se "ćerati" sa tužiocima
JUBILEJ – Prvih 10 godina Haškog tribunala