HomeSUTRA IZRICANJE PRESUDE DRAGANU OBRENOVIĆU
On je priznao da je preuzeo odgovornost za "operaciju ubijanja" srebreničkih zarobljenika

Dragan Obrenović se izjasnio krivimDragan Obrenović se izjasnio krivim

Haški tribunal će sutra izreći još jednu kaznu za masakr u Srebrenici. Kazna će biti odmjerena Draganu Obrenoviću, koji je u maju ove godine priznao da je kao zamjenik komandanta Zvorničke brigade, u odsustvu samog komandanta Vinka Pandurevića od 6. do 15. jula 1995. bio najviši po starješinstvu u toj jedinici, čiji pripadnici su streljali najveći broj zarobljenih Bošnjaka.

"Saznavši za odluku da se pobiju zarobljenici, kao vršilac dužnosti komandanta, preuzeo sam odgovornost za taj plan i podržao njegovo izvršenje," rekao je u svojoj pisanoj izjavi. On je potvrdio postojanje "opšteg i sistematskog plana za napad protiv muslimanske populacije" i svoju ličnu odgovornost za činove koji su bili "udar na fundamentalna ljudska prava".

Obrenović se na taj način 21. maja ove godine, prema formulaciji suda, "potvrdno izjasnio o krivici po tački optužnice koja ga tereti za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti.

Ostale tačke optužnice, medju kojima su bile za genocid i kršenje zakona i običaja ratovanja su nakon ovog priznanja povučene i proces je sveden na izricanje presude.

Tužilac je zatražio kaznu izmedju 15 i 20 godina zatvora. Medjutim, sud ne mora da uvaži taj prijedlog, kao što je pokazao slučaj sa Momirom Nikolićem, koji je takodje priznao krivicu za masakr u Srebrenici. I za njega je tužilaštvo zatražilo kaznu izmedju 15 i 20 godina zatvora, ali ga je sudijsko vijeće prije nedjelju dana osudilo na 27 godina.

Nikolić i Obrenović su prvi srpski oficiri koji su priznali svoj dio odgovornosti za srebrenički masakr. Ukupno je za taj zločin optuženo 14 lica. Samo trojica su osudjena, medju njima i general Krstić, na 46 godina zatvora. Glavni krivci, prvi na vrhu hijerarhije koja je odlučivala o "operaciji ubijanja", politički lider bosanskih Srba u ratu 1992-95. Radovan Karadžić i vojni Ratko Mladić i dalje su na slobodi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 173

PRESUDA POKAJNIKU: Kazna za propust – popust za priznanje i iskrenost
"DVIJE KAŠIKE LEŠEVA": Nevoljni svjedoci sa srebreničkih polja smrti
ŽALBENA RASPRAVA: Da li je Blaškić zapovedao na terenu - ili na papiru?
ARMIJA BiH I MUDŽAHEDINI: "Insajder" iz Sedme muslimanske brigade
ALO, ALO RADOVANE: Karadžićeva kolekcija presretnutih telefonskih razgovora