HomeRASPRAVA O KAZNI DRAGANU OBRENOVIĆU
Tužilac zatražio kaznu od 15 do 20 godina zatvora za optuženog koji je priznao krivicu za srebrenički masakr

Dragan Obrenović se izjasnio krivimDragan Obrenović se izjasnio krivim

Tužilac Haškog tribunala Piter Mekkloski/Peter McCloskey zatražio je na današnjoj raspravi o kazni 15 do 20 godina zatvora za bivšeg načelnika štaba i zamjenika komandanta Zvorničke brigade VRS Dragana Obrenovića. Istu kaznu Mekkloski je u ponedjeljak zatražio i za Momira Nikolića, koji je takodje priznao odgovornost za masakr u Srebrenici.

U maju ove godine, Obrenović se izjasnio se krivim za zločin protiv čovječnosti, počinjen ubistvom preko 7.000 Bošnjaka, okrutno postupanje i premlaćivanje zatočenika u području Zvornika i teroriziranje bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Potočara.

U "Izjavi o činjenicama" on je, izmedju ostalog rekao, da je 13. jula 1995. saznao za dolazak zarobljenika iz srebreničke enklave na područje Zvornika i da je u tom trenutku komandovao Zvorničkom brigadom u odsustvu komandanta Vinka Pandurevića.

"Saznavši za plan da se pobiju zarobljenici, ja kao vršilac dužnosti komandanta, preuzeo sam odgovornost za taj plan i podržao njegovo izvršenje", rekao je on pred Raspravnim vijećem Haškog tribunala u maju ove godine. Priznao je da je "znao da se vrše operacije ubijanja", premda nije sudjelovao u njima već je bio angažiran u borbama s kolonom Bošnjaka koja se probijala iz srebreničke enklave.

U istom dokumentu on je potvrdio da je "postojao plan opšteg i sistematskog napada na muslimansko stanovništvo u području Srebrenice i da je on lično odgovoran za udar na fundamentalna ljudska prava".

Poslije priznanja za zločine protiv čovječnosti, sudsko vijeće je iz optužnice protiv njega eliminisalo druge kvalifikacije, medju kojima i "genocid".

Na sutrašnjoj raspravi o kazni Draganu Obrenoviću, riječ će imati odbrana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 167

OFICIRI – POKAJNICI: Priznanje, kajanje i izvinjenje za srebreničke zločine
"BELI ORLOVI" NAD SARAJEVOM: Dobrovoljci i patriote ili pijanci i ludaci?
ZLOČIN I KAZNA: 8 godina zatvora za pokajnika iz Keraterma
ODBRANA AMNEZIJOM: Svedok koji ne vidi, ne čuje i ne govori zlo
PRAVDA BLI
ŽA ŽRTVAMA: 16 miliona eura za suđenja u Bosni i Hercegovini
ZDRAVSTVENI BILTEN: Vojvoda nema kome da se ispovedi