HomeDRUGO PRIZNANJE KRIVICE ZA SREBRENIČKI MASAKR
Dve nedelje nakon priznanja Momira Nikolića, bivši načelnik štaba Zvorničke brigade VRS Dragan Obrenović, postigao sa tužilaštvom sporazum o priznanju krivice za zločine u Srebrenici

Dragan Obrenović, bivši načelnik štaba Zvorničke brigade VRSDragan Obrenović, bivši načelnik štaba Zvorničke brigade VRS

Nepunih nedelju dana nakon početka, drugo sudjenje Haškog tribunala za srebrenički masakr ostalo je bez još jednog optuženog: od početne četvorice, na optuženičkoj klupi su ostala samo dvojica.

Nakon Momira Nikolića, oficira za bezbednost Bratunačke brigade VRS, koji je pred sam početak sudjenja postigao sa tužilaštvom sporazum o priznanju krivice, u Tribunalu je danas saopšteno da je identičan sporazum postignut i sa Draganom Obrenovićem, bivšim načelnikom štaba Zvorničke brigade.

Za sutra je zakazana rasprava na kojoj bi sudije trebalo da prihvate sporazum tužilaštva i optuženog, nakon čega će se Obrenović i formalno izjasniti da je kriv za progone na političkim, rasnim i verskim osnovama, kvalifikovane kao zločin protiv čovečnosti. U zamenu za priznanje i punu saradnju, tužilaštvo će povući ostale tačke optužnice kojima se Obrenović, pored ostalog, tereti i za saučesništvo u genocidu, a za optuženog će - baš kao i u slučaju Momira Nikolića - predložiti kaznu u rasponu od 15 do 20 godina.

Obrenović priznaje da je učestvovao u sistematskom i rasprostranjenom napadu protiv civilnog stanovništva Srebrenice, u kojem je ubijeno više od 7.000 muškaraca izmedju 16 i 60 godina starosti. Priznaje, takodje, da je odgovoran za okrutno i nečovečno postupanje sa civilima, zatvaranje i terorisanje srebreničkih Bošnjaka i uništavanje njihove lične imovine. Obrenović priznaje da je u tim zločinima učestvovao sa "diskriminativnom namerom", odnosno zato što su žrtve bile bosanski Muslimani.

Nakon priznanja Nikolića i Obrenovića, na optuženičkoj klupi drugog haškog sudjenja za srebrenički masakr, do daljeg, ostaju Vidoje Blagojević, bivši komandant Bratunačke brigade i Dragan Jokić, načelnik inženjerije Zvorničke brigade VRS.

Dragan Obrenović je, inače, deseti optuženi koji je priznao krivicu, i to upravo u sedmici u kojoj se navršava 10 godina od osnivanja Haškog tribunala. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 147

SINDROM AKUTNOG PRIZNANJA KRIVICE: Deseto "kriv sam" u Haškom tribunalu
DOKUMENTOVANJE ZLOČINA: Video rekonstrukcija srebreničke tragedije
DIJALOG GLUVIH: Slobodan Milošević i Milan Kučan o odgovornosti za raspad Jugoslavije
"NISAM KRIV": Drugi član "vukovarske trojke" u pritvoru Tribunala
NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Simo Zarić "Na Haškom raspeću"