HomePUKOVNIK OBRENOVIĆ SE IZJASNIO DA NIJE KRIV ZA GENOCID U SREBRENICI
Bivši načelnik štaba Zvorničke brigade VRS negira odgovornost za saučesništvo u genocidu, zločine protiv čovečnosti i teške povrede zakona ili običaja ratovanja koji su, prema optužnici, počinjeni nakon zauzimanja Srebrenice u leto i jesen 1995.

Dragan Obrenović, bivši načelnik štaba Zvorničke brigade VRSDragan Obrenović, bivši načelnik štaba Zvorničke brigade VRS

Pukovnik VRS Dragan Obrenović izjasnio se danas da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice za zločine koji su počinjeni nakon zauzimanja Srebrenice, u leto 1995. Najveći deo tih zločina počinjen je u zoni odgovornosti Zvorničke brigade, a Dragan Obrenović je, u to vreme, bio načelnik štaba i zamenik komandanta te brigade.

Optužnica, koju je na osnovu propratnog dokaznog materijala tužilaštva 9. aprila ove godine potvrdio kineski sudija Liu Dačun/Daqun, tereti Dragana Obrenović da je zajedno sa generalima Ratkom Mladićem, Radislavom Krstićem i drugima, učestvovao u zajedničkom planu da se zarobe, zatvore i po kratkom postupku pogube hiljade muslimanskih muškaraca i dečaka, koji su pali u ruke VRS nakon zauzimanja Srebrenice. U tom zajedničkom poduhvatu Dragan Obrenović je, navodi se u optužnici, učestvovao sa znanjem da "Ratko Mladić i ostali imaju nameru da unište, u celosti ili delom, nacionalnu, etničku, rasnu ili versku grupu kao takvu", što je definicija najtežeg zločina - genocida. Pored optužbe za saučesništvo u genocidu, Obrenović se tereti još i za istrebljenje, ubistva i progon na političkim, rasnim i verskim osnovama, što se u tri tačke kvalifikuje kao zločini protiv čovečnosti a u jednoj kao kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Na sve te tačke optužnice, pukovnik Obrenović se, odgovarajući na pitanja australijskog sudije Dejvida Hanta/David Hunt, izjasnio sa "Nisam kriv."

Tužilaštvo je, na Obrenovićevom prvom pojavljivanju pred Tribunalom, predstavljao Piter Mekloski/Peter McClosky, jedan od članova tima optužbe na suđenju generalu Radislavu Krstiću, koji je takođe optužen za genocid u Srebrenici. Tužilac je najavio da je spreman da - čim optuženi imenuje svog stalnog branioca - odbrani obelodani izjave svedoka i sav ostali dokazni materijal. Pukovnika Obrenovića je na današnjoj raspravi privremeno zastupao novosadski advokat Žarko Nikolić, koji je inače već angažovan na suđenju za zločine u logoru Omarska. Zaključujući raspravu, koja je trajala nepunih desetak minuta, sudija Hant je najavio da bi suđenje pukovniku Obrenoviću moglo da počne u toku sledeće godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 52

SUĐENJE ZA PRIJEDORSKE LOGORE: Da li je pijanstvo olakšavajuća okolnost za ratne zločine?
TUŽILAŠTVO: Insistiranje na uručivanju optužnice Slobodanu Miloševiću
MEĐUNARODNI SUD PRAVDE: Novi zaplet u sporu BiH protiv Jugoslavije
HAŠKI TRIBUNAL: Od jeseni, četiri nova suđenja