HomeDRAGAN OBRENOVIĆ U NORVEŠKOM ZATVORU
Dragan Obrenović prebačen je danas iz Holandije u Norvešku gdje će odslužiti zatvorsku kaznu od 17 godina koja mu je izrečena nakon priznanja krivice za pomaganje srebreničkih zločina - Zatvorske kazne trenutno odslužuje još trinaest osoba koje je Tribunal osudio za ratne zločine

Dragan Obrenović, bivši načelnik štaba Zvorničke brigade VRSDragan Obrenović, bivši načelnik štaba Zvorničke brigade VRS

Dragan Obrenović - koji je osudjen na 17 godina zatvora nakon što je priznao krivicu za zločine u Srebrenici - prebačen je danas iz Holandije u Norvešku gdje će odslužiti kaznu.

Bivši načelnik štaba Zvorničke brigade VRS uhapšen je u akciji SFOR-a u aprilu 2001, kad je prebačen u pritvor Haškog tribunala. On se u maju 2003. izjasnio krivim za progone Bošnjaka na političkim, rasnim i vjerskim osnovama, te je osudjen na kaznu od 17 godina zatvora. Period od 3 godine i dva mjeseca koji je proveo u pritvoru Tribunala uračunat će se u trajanje kazne.

Zatvorske kazne trenutno odslužuje još trinaest osoba koje je Tribunal osudio za ratne zločine. Anto Furundžija, Hazim Delić i Esad Landžo odslužuju kazne u Finskoj; Zoran Vuković i Radomir Kovač u Norveškoj; Duško Tadić i Dragoljub Kunarac u Njemačkoj; Stevan Todorović, Drago Josipović i Vladimir Šantić u Španjolskoj; Duško Sikirica u Austriji; Goran Jelisić u Italiji te Biljana Plavšić u Švedskoj.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 196

RATNI CILJEVI SDS: Neprirodni zahtevi dovode do neprirodnih rezultata
"SARAJEVSKA KOLEKCIJA" ARMIJE BIH: Da li su arhivari znali šta arhiviraju?
MUKE PUKOVNIKA KAREMANSA: Kad odbrana svog svedoka tretira kao okrivljenog
SLUČAJ ČERMAK I MARKAČ: U toku pripreme suđenja za "Oluju"
NEREALNA OČEKIVANJA: Milorad Dodik o najavama Karadžićevog hapšenja