HomeDRAGAN OBRENOVIĆ PREVREMENO OSLOBOĐEN
Odlukom bivšeg predsednika Tribunala Patrika Robinsona bivši načelnik štaba Zvorničke brigade VRS oslobođen je iz norveškog zatvora osam meseci pre nego što je odslužio dve trećine kazne od 17 godina na koju je osuđen nakon priznanja krivice za srebreničke zločine

Dragan Obrenović se izjasnio krivimDragan Obrenović se izjasnio krivim

Dragan Obrenović koji je nakon priznanja krivice za srebreničke zločine 2003. godine osuđen na 17 godina zatvora, oslobođen je iz zatvora u Norveškoj gde je služio kaznu. Odluku o prevremenom puštanju na slobodu bivšeg načelnika štaba Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), je još u septembru prošle godine potpisao tadašnji predsednik Tribunala sudija Patrik/Patrick Robinson, ali je ona, iz bezbednosnih razloga do sada bila pod pečatom.

U obrazloženju danas objavljene redigovane javne verzije odluke, sudija Robinson navodi da je Obrenovićevo prevremeno oslobađanje odobrio "uprkos težini zločina" za koje je osuđen, kao i činjenici da je do isteka dve trećine kazne "ostalo još osam meseci".

Imajući u vidu pre svega Obrenovićevu "izuzetno obimnu i značajnu saradnju sa tužilaštvom" kao i "određeni nivo rehabilitacije" koji je pokazao, sudija Robinson je, kako navodi u odluci, "odustao je od uobičajene prakse Tribunala" prema kojoj optuženitek nakon izdržane dve trećine kazne stiču uslov za prevremeno oslobađanje. Obrenovićevo primereno ponašanje tokom izdržavanja kazne takođe je doprinelo odluci da bude prevremeno oslobođen.

Bivši načelnik štaba Zvorničke brigade VRS uhapšen je u akciji SFOR-a iprebačen u pritvor Haškog tribunal u aprilu 2001. godine. U maju 2003. izjasnio se krivim za progone Bošnjaka na političkim, rasnim i verskim osnovama i osuđen na kaznu od 17 godina zatvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 533

DIREKTIVA 7: Šta je Karadžić naredio drinskom korpusu?
SUPERMEN U MAGARČEVCU: Frenki Simatović na vrhu Petrove Gore
KODEKS ODEVANJA: Mogu li optuženi u sudnici nositi uniformu?
TEORIJA ZAVERE: "Francuska veza" u srebreničkom genocidu