HomePOČELO SASLUŠAVANJE SVEDOKA
Rasprava u sporu "BiH protiv" SCG pred Međunarodnim sudom pravde nastavljena saslušavanjem svedoka. Svedočenja su javna, ali se njihov sadržaj ne sme objavljivati do 28. marta, kada se završava ova faza rasprave. Prvi svedok BiH je Andras Ridlmajer, ekspert Harvardskog univerziteta za Otomansko kulturno nasleđe na Balkanu

Sudnica međunarodnog suda pravdeSudnica međunarodnog suda pravde

Svedočenjem Andrasa Ridlmajera/Riedlmayer, eksperta za Otomansko kulturno nasleđe na Balkanu, pred Međunarodnim sudom pravde je počelo osmodnevno saslušavanje svedoka dve strane u sporu "BiH protiv SCG." To je, međutim, sve što je medijima u ovom trenutku dopušteno da objave, pošto je na sadržaj Ridlmajerovog i svih ostalih svedočenja stavljen embargo do 28. marta, kada se završava saslušavanje svedoka.

Ridlmajer je, inače, u julu 2003. godine na suđenju Slobodanu Miloševiću svedočio o rezultatima svog istraživanja o uništavanju verskog i kulturnog nasleđa tokom rata u Bosni i Hercegovini. U devetnaest opština relevantnih za optužnicu kojom se Milošević teretio za genocid u Bosni i Hercegovini, prema Ridlmajeru je između 1992. i 1995. godine uništeno ili oštećeno 277 džamija, 57 katoličkih crkava i još stotinak verskih objekata i kulturnih spomenika.

U ekspertskom izveštaju koji je prezentirao Tribunalu, Ridlmajer navodi se da su akcije “sistematskog i rasprostranjenog” uništavanja džamija i islamskih verskih spomenika u mnogim slučajevima sprovođene neposredno uoči masovnog egzodusa lokalnog Muslimanskog stanovništva. Kao ilustraciju, Ridlmajer je naveo izjavu bivšeg šefa policije u Prijedoru, Sime Drljače, objavljenu u "Njujork tajmsu" 1992. godine: “ Na njihovim džamijama vi ne možete samo porušiti minarete. Morate im uzdrmati temelje jer tako ne mogu biti ponovo podignute. To učinite i oni će sami želeti da odu. Jednostavno će sami otići”, rekao je tada Drljača.

Osim Ridlmajera, zastupnici Bosne i Hercegovine izvešće još nekoliko eksperata koji su takođe već svedočili na suđenjima pred Tribunalom. Među njima je američki profesor Robert Donja/Donia, koji je o istorijskoj pozadini sukoba u BiH svedočio na čak četiri tribunalova suđenja: Miloševiću, Brđaninu, Galiću i Stakiću, kao i britanski general Ričard Danet/Richard Dannatt, koji je svedočio na suđenju generalu Krstiću, optuženom i osuđenom za genocid u Srebrenici.

Svedočenja eksperata bosanske strane trajaće tri dana, a nakon toga će SCG imati pet dana za saslušavanje svojih svedoka. Među njima će, kako je najavljeno, biti bivši predsednik SRJ Zoran Lilić, nekadašnji lider Demokratske stranke Dragoljub Mićunović, Miloševićev koalicioni partner u ratnom periodu Dušan Mihajlović kao i ser Majkl Rouz/Michael Rose, bivši komandant UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Svedoci nisu česta pojava u Međunarodnom sudu pravde. Poslednji put su se u haškoj Palati mira, sedištu suda, pojavili 1984. godine u slučaju Nikaragva protiv SAD. Embargo na objavljivanje sadržaja svedočenja je, kako je objašnjeno, uveden kako izjave prethodnih svedoka ne bi uticale na one koji će svedočiti kasnije.

Početak druge runde razmene argumenata strana u sporu zakazan je za 18. april a rasprava će biti zaključena 9. maja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 270

POOŠTRENA ILI UBLAŽENA KAZNA: 40 godina umesto doživotnog zatvora
LENJIN I DRAŽA U BRČKOM: Četnici i proleteri na istom zadatku
PREŽIVELI IZ OVČARE: Kako su srpski teritorijalci spasili "zengu" od četnika
BAZA ZLOČINA: Svjedočenje žrtava Martićeve milicije
IZVINJENJE SVEDOKU: Razrešen "incident u kupatilu"