Home"NEVOLJNI SVEDOK" ZORAN LILIĆ
Kao i 2002. godine na suđenju Slobodanu Miloševiću, bivši predsednik SRJ i sada odbija da svedoči pred Međunarodnim sudom pravde bez "blagoslova" Vojislava Koštunice i države koja ga je pozvala kao svedoka

Arhivska slika Zorana Lilića sa svjedočenja na suđenju Slobodanu MiloševićuArhivska slika Zorana Lilića sa svjedočenja na suđenju Slobodanu Miloševiću

Današnja rasprava pred Međunarodnim sudom pravde je otkazana, pošto je Srbija i Crna Gora ostala bez planiranog prvog svedoka u sporu sa Bosnom i Hercegovinom, bivšeg predsednika SR Jugoslavije Zorana Lilića. Rasprava će se nastaviti sutra, svedočenjem Vladimira Lukića, bivšeg predsednika vlade Republike Srpske.

Odbijanje da dođe u Hag Lilić je, zanimljivo, objasnio na isti način na koji je u julu 2002. godine pred Tribunalom objašnjavao zašto ne može da svedoči na suđenju Slobodanu Miloševiću. Nakon što mu je Tribunal uputio takozvanu subpoenu, odnosno poziv za svedočenje pod pretnjom kazne, Lilić je došao u Hag i pojavio se 22. jula 2002. u sudnici, tvrdeći da zbog "čudnog ponašanja" vlasti u Beogradu nije u stanju da svedoči. Mada su uoči njegovog puta u Hag čak četiri foruma – vlade Srbije i Jugoslavije, Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom i Vrhovni savet odbrane – Lilića i još nekolicinu svedoka oslobodili obaveze čuvanja državnih tajni, bivši predsednik SRJ je ubeđivao sudije da to u njegovom slučaju nije dovoljno, već da mu je za svedočenje neophodno pismeno odobrenje Vrhovnog saveta odbrane sa potpisom Vojislava Koštunice, tražeći od veća da mu to obezbedi. Pokojni sudija Mej/May je, međutim, priznao da “ne shvata šta svedok traži od veća.” Na suđenju Miloševiću Lilić je svedočio godinu dana kasnije, u junu i julu 2003. godine.

Ovog puta Lilić traži da "država", odnosno predsednik Tadić i premijer Koštunica, "podrže" njegovo svedočenje pred Međunarodnim sudom pravde, mada ga je upravo njegova država pozvala kao svedoka u sporu sa drugom državom.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 270

POOŠTRENA ILI UBLAŽENA KAZNA: 40 godina umesto doživotnog zatvora
LENJIN I DRAŽA U BRČKOM: Četnici i proleteri na istom zadatku
PREŽIVELI IZ OVČARE: Kako su srpski teritorijalci spasili "zengu" od četnika
BAZA ZLOČINA: Svjedočenje žrtava Martićeve milicije
IZVINJENJE SVEDOKU: Razrešen "incident u kupatilu"