HomeHADŽIĆEV "OGRANIČENI UTICAJ" U KRAJINI
Bivši predsednik opštine Obrovac i ministar kulture i vera u vladi RSK Sergije Veselinović, svedoči da je Goran Hadžić imao "mali i ograničeni uticaj" na političke procese u Krajini. Glavnu reč su, tvrdi, vodili Milan Babić i krajinski "gaulajter" Milan Martić

Sergije Veselinović, svjedok odbrane Gorana Hadžića Sergije Veselinović, svjedok odbrane Gorana Hadžića

Na suđenju Goranu Hadžiću, nekadašnjem lideru Srba u Hrvatskoj, svedoči Sergije Veselinović, bivši predsednik opštine Obrovac i ministar kulture i vera u Republici Srpska Krajina od proleća 1992. do aprila 1993. godine. U izjavi koju je dao odbrani, Veselinović je tvrdio da je Hadžić imao "mali i ograničeni uticaj" na sve političke procese u Krajini.

Hadžić je, rekao je svedok, malo vremena provodio na tom prostoru i retko je dolazio na sednice vlade RSK. Mnogo jači uticaj su, po njemu, imali Milan Babić i Milan Martić kojeg je Veselinović, u jednom intervju u nedeljniku "Duga" 1992. godine, nazvao "pravim gaulajterom".

Veselinović je potom, ukazao da je svaka opština imala "brigadu Teritorijalne odbrane" koja je bila pod kontrolom JNA. Opštinske vlasti, kaže, nisu imale nikakvu jurisdikciju nad Teritorijalnom odbranom i policijom.

Svedok je, potom, ukazao i da je, usled etničkih tenzija došlo do uspostavljanja srpske autonomne oblasti i kasnije Republike Srpska Krajina a zatim se na kratko osvrnuo na akcije hrvatske vojske na Miljevačkom platou i u Maslenici. Prema Veselinoviću, "ulagani su napori da se spreče zločini pojedinaca" prema hrvatskom stanovništvu. Zločini su, tvrdi, "apsolutnoistraživani". U slučaju incidenta u Bruškoj, kada su ubijene dve osobe, motiv je, tvrdi, bilo "koristoljublje". Tvrdi da je u dve prilike tražio od Hrvata da se ne iseljavaju sa teritorije opštine Obrovac. Razlozi za odlazak su, kaže, između ostalog bili ekonomske prirode.

Vojska Republike Srpske Krajine je, prema Veselinoviću, imala podršku Vukova sa Vučjaka pod komandom Veljka Milankovića i Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana. Uz pomoć tih snaga, RSK je povratila "kote od životnog značaja", ukazao je Veselinović i potvrdio da je "moral snaga popravljen" dolaskom Arkana na to područje. Međutim, dodao je, ubrzo potom je Martić "otkazao dobrodošlicu" Arkanu i njegovim dobrovoljcima.

Na početku unakrsnog ispitivanja, tužiteljica Liza Birsej/Lisa Biersay je primetila da su Veselinović i Hadžić "stari prijatelji" budući da su jedan drugog pozdravili u sudnici osmehom i klimanjem glave. Hadžić je, čak, dodala je tužiteljica, intervenisao da se Veselinoviću ukine pritvor do početka suđenja kada je u julu 1993. godine optužen za iznuđivanje i nezakonito posedovanje oružja. "Veselinović je to nerado potvrdio". Dodao je da je osuđen na pet meseci zatvora ali je ta kazna zamenjena uslovnom. Tužiteljica je takođe sugerisala da je svedok pomagao u organizovanju "militantnih grupa" pre početka sukoba što je Veselinović negirao. Unakrsno ispitivanje nastavlja se sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 644

OD HAGA DO POTOČARA: Otvoren Dokumentacioni centar Srebrenica
TEZA ODBRANE: Sarajevski Muslimani za mir, sandžački za nastavak rata
NEMOĆNI HAD
ŽIĆ: Predsjednik bez vlasti i uticaja
HAG PIŠE ZAGREBU I SARAJEVU: Kako naplatiti dug od Slobodana Praljka?