HomeČUVAR, VRATAR, TELOHRANITELJ
Na suđenju Goranu Hadžiću svedoči Milenko Dafinić koji je od 1991. do 1997. godine vršio različite poslove obezbeđenja u SAO Istočna Slavonija, od čuvara zgrade Vlade, do ličnog obezbeđenja Gorana Hadžića

Milenko Dafinić, svjedok odbrane Gorana Hadžića Milenko Dafinić, svjedok odbrane Gorana Hadžića

Odbrana Gorana Hadžića, bivšeg predsednika vlade SAO Istočna Slavonija, pozvala je još jednog svedoka čiji je iskaz, u većem delu, ostao nepoznat javnosti. Milenko Dafinić, naime, svedoči na osnovu izjave koju je dao timu odbrane, a o čijem se sadržaju, osim nekoliko unetih ispravki, nije ništa saznalo.

Na osnovu službenih legitimacija koje je branilac ponudio kao dokaze, postalo je jasno da je Dafinić 1991. bio u obezbeđenju dvorca u Erdutu gde se nalazilo sedište Hadžićeve vlade. Potom je 1992. dobio "službenu legitimaciju" koja ga ovlašćuje da privodi građane i pretresa stanove, da bi 1996. bio unapređen u lično obezbeđenje i vozača tadašnjeg predsednika Sremsko-baranjske oblasti Gorana Hadžića.

Iz ispravki koje je uneo u izjavu saznalo se još i da je učestvovao u napadu na Dalj 1. avgusta 1991. godine kao i da je u dva navrata Radovanu Stojičiću Badži i Željku Ražnatoviću Arkanu zabranio da naoružani uđu u zgradu vlade.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac je sugerisao da je Dafinić bio pripadnik jedinice "Srpska nacionalna bezbednost" na čelu sa Stevom Bogićem. Dafinić tvrdi da nikada nije bio u jedinici, već u "grupi" od nekoliko ljudi. Kada mu je tužilac predočio dokument sa potpisom Bogića, Dafinić je odgovorio da je on bio samo "čuvar, vratar, obezbeđenje" i nije znao ništa o tome.

Dafinić takođe tvrdi da nije znao ništa o premlaćivanju zatvorenika u Arkanovom centru za obuku koji se nalazio naspram zgrade Vlade. "Nisam čuo ni dernjavu ni jauke. Moglo se čuti samo kako Arkanovci ujutro pevaju i vežbaju", rekao je svedok.

Tužilac je potom sugerisao da je Dafinićeva grupa bila odgovorna za brojne zločine počinjene na području Erduta. Predočio je dokumente prema kojima je Dafinić učestvovao u privođenju i ispitivanju zatvorenika u Arkanovom centru za obuku. Dafinić je rekao da je "prolazio pored centra" ali nije mogao da "uđe unutra". Tvrdi da, mada je na to bio ovlašćen, nije imao osnova da privodi i ispituje zatvorenike. To je, kaže, bila dužnost policije.

Dafinić je takođe negirao tvrdnje Katice Dagović koja je rekla da ju je lično on priveo u Arkanovu kasarnu gde je pored glavne zgrade sagrađen "disko, kafe bar i javna kuća za Tigrove". Ona je takođe tvrdila da je, pored Arkana, i Dafinić "raspolagao devojkama" u javnoj kući.

Dafinić je, takođe, negirao izjava Dušana Vukovića, koji tvrdi da se svedok hvalisao da Miodrag Ulemek "Legija" ubija ljude i da se u vinariji "priređuju orgije i vrše silovanja". "Ne verujem da je taj čovek to izjavio, možda pod pritiskom", rekao je Dafinić koji je poslednji svedok Hadžićeve odbrane za ovu sedmicu. Suđenje će biti nastavljeno u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 643

AUTOBUS SMRTI: Masakr na putu za Pale
VLADA BEZ OVLASĆENJA: Lovačke priče Hadžićevog ministra kulture
SENSE U POTOČARIMA: Otvaranje Dokumentacionog centra Srebrenica