HomeMINISTAR KULTURE U ODBRANI PREMIJERA
Bivši ministar kulture i vera tvrdi da Hadžićeva vlada nije imala nikakvih ingerencija nad vojskom ili teritorijalnom odbranom. Ovlašćenja su im, kaže, bile slična ovlašćenjima mesne zajednice: bavili su se socijalnim pitanjima i nisu mogli da utiču na događaje na terenu

Borivoj Milinković, svjedok odbrane Gorana Hadžića Borivoj Milinković, svjedok odbrane Gorana Hadžića

Dokazni postupak odbrane Gorana Hadžića, bivšeg predsednika vlade SAO Istočna Slavonija, nastavljen je svedočenjem Borivoja Milinkovića, nekadašnjeg ministra kulture i vera u toj vladi. Svedok je dao iskaz na osnovu izjave istražiteljima tužilaštva 2003. u koju je danas uneo izvesne izmene.

U toj izjavi, Milinković je naveo da je živeo u Dalju i da je na "svoj način" učestvovao u napadu srpskih snaga na to mesto, 1. avgusta 1991. godine. Njegov doprinos je, kaže, bio u tome što je "neznajući" prevezao pun kamion oružja do Dalja. Kao muzičar je, kaže, bio protiv nasilja i pomogao je da se poginuli u tom napadu sahrane na katoličkom groblju.

Milinković je, potom, rekao da je "izbor Gorana Hadžića za predsednika Republike Srpske Krajine značio da je imao neke kontakte u Srbiji", kao i da, koliko je njemu poznato, Hadžić nije zagovarao politiku raseljavanja građana. Milinković tvrdi da je vlada sve tretirala jednako i nije se zalagala za iseljavanje Hrvata. Milinković je u izjavi govorio o Hadžićevim posetama Miloševiću "tokom pritisaka o potpisivanju Vensovog plana". Hadžić je, navodi se dalje u izjavi, izgledao kao da je pod "nečijim uticajem". Svedok je danas objasnio da je to zapravo značilo da je Hadžić bio "uplašen". Ne zna se, međutim, ni od koga ni od čega.

Govoreći o skupu 20. novembru 1991. godine u vukovarskom Veleprometu, Milinković je danas tvrdio da to nije bila "sednica" već :sastanak vlade". U to je, kaže, siguran jer skup "nije imao formu sednice", niko ga nije sazvao, nije bilo dnevnog reda ni zapisnika. Tom prilikom, tvrdi, nije bilo reči ni o odvođenju zarobljenika na Ovčaru ni o logoru u Sremskoj Mitrovici. Konačno, Milinković je u izjavi rekao da su Arkan i Akranovci obezbeđivali lokalnu crkvu i da su delovali "zastrašujuće", ali su bili "disciplinovani". Odgovarajući na pitanja branioca, Milinković je rekao da Hadžićeva vlada nije imala "nikakvih ingerencija" nad Teritorijalnom odbranom, ni nad vojskom i da su bili "svedeni na nivo mesne zajednice i bavili se samo socijalnim pitanjima". To je, rekao je, bio jedan od razloga što nisu mogli da utiču na događaje na terenu.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac je nastojao da razjasni Arkanovu ulogu na sastanku u Veleprometu gde je, po svedoku, došao zajedno sa Hadžićem. Svedok danas objašnjava da je to samo njegova pretpostavka, jer ih je "video zajedno" ali da to ne znači da su "zajedno došli". Tužilac je potom predočio izjavu jednog svedoka pred Županijskim sudom u Osijeku koji je tvrdio da je zatvoren i maltretiran u Dalju i da je "Teritorijalna odbrana pod vođstvom Bore i Đorđa Milinkovića bila odgovorna za sve zločine u selu". Svedok, međutim, tvrdi da nije bio član štaba Teritorijalne odbrane. Unakrsno ispitivanje svedoka biće nastavljeno u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TVTribunal 642

PREMIJER JAVLJA: Ko je Mladića izveštavao o zločinima vojske
ZATVORENI UNIVERZITET: Evolucija Šešeljevih teorija o Ovčari
LAŽNA MULTIETNIČNOST: Zašto su Srbi zadržavani u Zenici