HomeO OPTUŽENOM SVE NAJBOLJE
Svedok odbrane Vojislav Vukčević, izneo samo reči hvale o optuženom Goranu Hadžiću koji je, kaže, imao "umerene stavove", poticao je iz "pitome sredine" i "uredne porodice" i "imao je sve što mu je trebalo zbog čega nije mogao da bude pakostan, zao ni loš čovek"

Vojislav Vukčević, svjedok odbrane Gorana HadžićaVojislav Vukčević, svjedok odbrane Gorana Hadžića

Osnivač Srpske demokratske stranke za Baranju Vojislav Vukčević je u nastavku svedočenja ukazao da je njegov nekadašnju stranački kolega i predsednik vlade SAO Istočna Slavonija Goran Hadžić bio "umeren" i zalagao se za dogovor i zajednički život sa Hrvatima. Za razliku od Hadžića, Milan Babić je bio u delu stranke koji je "dobijao energiju od Slobodana Miloševića".

Srpsko nacionalno veće za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem je 31. marta 1991. odlučilo da Vukčević, zbog umerenih stavova, "ne može zastupati srpski narod ili voditi bilo kakve razgovore u njegovo ime sa hrvatskim stanovništvom". Vukčević kaže da je o tome obavešten iz članka koji je 1. aprila 1991. godine objavljen u listu Politika. Zbog optužbi da je bio "premekan" i pod pritiskom "laži, kleveta i izmišljotina", Vukčević je 24. aprila 1991. godine, podneo ostavku na sve funkcije u SDS o čemu je govorio u intervjuu za nedeljnik "NIN" i za šta je "optužio lobi hrvatskih Srba u Beogradu."

Vukčević se u svedočenju osvrnuo na "preteće" izjave političara obe strane koje je pripisao "agresivnom ponašanju, poremećenoj svesti i ludom vremenu" u kojem se nije znalo da li "ćete osvanuti ako ste omrknuli". Goran Hadžić je, rekao je, "poticao iz pitome sredine" i "uredne porodice" iz koje nije mogao izaći "neuredan čovek - ni sa neuređenom svešću ni sa prljavim cipelama". Hadžić je, smatra Vukčević, bio "odnegovan, sit, obučen i imao je sve što mu je trebalo zbog čega nije mogao da bude pakostan, zao ni loš čovek".

Budući da je Vukčević tvrdio da je Hadžić iskazao "građansku neposlušnost" prema Slobodanu Miloševiću, tužilac je predočio izjavu iz marta 1993. godine u kojoj Hadžić opisuje Miloševića kao "najvećeg živog političara". Vukčević je odgovorio da "zna šta je Hadžić rekao ali ne zna šta je mislio", dodajući da "ne treba u svakoj reči tražiti smisao" i da "narod ne voli da čuje istinu jer istina boli".

Tužilac je zatim predočio Vukčevićev intervjuu za magazin "Vreme" iz 1996. godine u kojem je Gorana Hadžića i rukovodstvo Istočne Slavonije optužio za "neodmerene izjave i postupke". Danas, međutim, nije mogao da se seti na koje je Hadžićeve izjave mislio.

Vukčević je potvrdio da je bio predmet pretnji Vojislava Šešelja i Milana Paroškog koji su se javno "nadmetali ko će upotrebiti ružniji izraz o njemu". Vojislav Šešelj je, inače, najavljen kao naredni svedok odbrane Gorana Hadžića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TVTribunal 642

PREMIJER JAVLJA: Ko je Mladića izveštavao o zločinima vojske
ZATVORENI UNIVERZITET: Evolucija Šešeljevih teorija o Ovčari
LAŽNA MULTIETNIČNOST: Zašto su Srbi zadržavani u Zenici