HomeŠTA JE, ZAPRAVO, HADŽIĆ HTEO DA KAŽE
Goran Hadžić u dodatnom ispitivanju objašnjavao svoje izjave iz vremena rata, a u kojima je, po tužilaštvu, pozivao na proterivanje Hrvata i odmazdu. Danas tvrdi da mu je, kada je to govorio, namera bila na podseti na zločine počinjene nad Srbima a da je - kada je govorio o "obračunu sa Hrvatima koji su okrvavili ruke", zapravo imao na umu i Srbe

Goran Hadžić svjedoči u svoju odbranuGoran Hadžić svjedoči u svoju odbranu

Tužilac Daglas Stringer/Douglas je u unakrsnom ispitivanju Gorana Hadžića ukazivao da je vlada Istočne Slavonije vodila politiku raseljavanja Hrvata te da je njen tadašnji premijer pretio Hrvatima i pozivao na njihovo proterivanje i odmazdu.

Nastojeći da to ospori, branilac je u nastavku dodatnog ispitivanja predočio Hadžićev intervju listu Politika iz septembra 1991. godine. U intervju koji je tužilac uveo u dokaze, Hadžić kaže da su - za razliku od Hrvata starosedelaca - "Dalmatinci i Zagorci opasni" jer znaju da je cilj njegove vlade da "vrati ljude koji su došli iz BiH tokom Pavelićevih godina". Hadžić završava rečenicom: "Ako nam se odupru, znaju šta će im se desiti".

U objašnjenju te izjave, Hadžić je danas rekao da on "niti je hteo, niti je mogao da bilo koga vrati". Kako je objasnio, u vreme davanja izjave je čuo da "genocid ne zastareva", da je "fašistička vojska" Hitlera i Pavelića ubijala Srbe 1941. godine, a u "njihove domove doselila ljude" iz BiH, te je imao nameru da na to podseti. Tvrdi da "nikada nije smatrao da neko treba da bude kriv za zločine koje su počinili njegov otac ili deda".

U brojnim ratnim izjavama, Hadžić je naglašavao da "ne može biti koegzistencije sa Hrvatima", ali da će Hrvatima koji se za to opredele biti omogućeno da ostanu u SAO Istočna Slavonija. Onima koji su "okrvavili ruke" je zapretio da "neće imati nimalo milosti". Danas objašnjava kako je zapravo hteo da kaže da će se vlada obračunati i sa Srbima i sa Hrvatima koji su okrvavili ruke.

Tužilac je u unakrsnom ispitivanju takođe sugerisao da je vlada SAO Istočne Slavonije gonila "ustaške kriminalce", a da je Hadžić bio "pasivan" u odnosu na istrage i kažnjavanje zločina počinjenih nad Hrvatima. Hadžić, međutim, ponavlja da kao premijer nije mogao da utiče na pravosuđe koje je, kaže, bilo nezavisno. Tvrdi da su njegove vlasti "gonile one" koji su im bili dostupni a to su, dodaje, većinom bili Srbi.

Maratonski iskaz Gorana Hadžića, prvog svedoka odbrane, trebalo bi da bude završen sutra, nakon više od mesec dana provedenih na klupi za svedoke.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 641

RAVNO NULI: Propast teorije o insceniranom masakru u redu za hljeb
TALENTI I OBOŽAVAOCI: O optuženom sve najljepše
PREVENTIVNO SKRIVANJE: Da li je Hadžić bježao od pravde ili od reintegracije?
PROFIL SARAJEVSKIH ČETNIKA: Nisu zločinci nego kriminalci