HomeOPTUŽENI NA KLUPI ZA SVEDOKE
"Želim da se čuje i moje mišljenje u ovom slučaju", rekao je Blagoje Simić, objašnjavajući zašto je odlučio da i on progovori u okviru dokaznog postupka odbrane na suđenju za etničko čišćenje Bosanskog Šamca

Blagoje Simić, jedan od trojice optuženih za etničko čišćenje Bosanskog Šamca, je u okviru dokaznog postupka odbrane sa optuženičke prešao na klupu za svedoke. "Želim da se čuje i moje mišljenje u ovom slučaju", rekao je Simić, objašnjavajući zašto je odlučio da i on progovori.

Optužnica tereti Blagoja Simića, Miroslava Tadića i Simu Zarića za progone, deportacije i prisilno premeštanje Muslimana i Hrvata u Srpskoj opštini Šamac od aprila 1992. do decembra 1993. godine. U tom periodu Blagoje Simić je bio predsednik opštinskog odbora Srpske demokratske stranke (SDS), predsednik Kriznog štaba "Srpske opštine Šamac", a od januara 1993. godine i presednik skupštine opštine Šamac, odnosno najviši civilni funkcioner u opštini.

Prema rečima optuženog, u periodu pred rat stanovnici Bosanskog Šamca su se delili na "patriote" i "separatiste". "Patriote" su bile "za očuvanje Jugoslavije, za pravo na samoopredeljenje, poštovali jugoslovenski Ustav i zakone i podržavali JNA", a "separatisti" su "razbijali Jugoslaviju, negirali Ustav, JNA i sve što je zajedničko". Kao "patriota" Simić je pristupio SDS i bio je nosilac lokalne liste na prvim višestranačkim izborima u novembru 1990.

Optuženi je svedočio da je u aprilu 1992. situacija u Šamcu bila "napeta", da su ljudi "živeli u strahu", da se "pričalo" o formiranju Hrvatske zajednice Bosanska Posavina, "da je ubijeno, uhapšeno i mučeno nekoliko funkcionera SDS u regionu Posavine, da su u Bosanskom Šamcu formirane muslimanske i hrvatske jedinice koje se naoružavaju i pripremaju plan za zauzimanje grada".

Posle zauzimanja Šamca od strane JNA i paravojnih formacija, 17. aprila 1992. Krizni štab je, prema rečima Simića, "dobio informacije da je manji broj civila Hrvata zatočen u logoru u Crkvini kraće vreme, samo jedno popodne, i da su pušteni kući uz izvinjenje". U dokaznom postupku tužilaštva šamački Hrvati su svedočili da su u logoru u Crkvinama proveli nekoliko dana u nemogućim uslovima i da su pripadnici paravojnih formacija mučili i ubijali zatvorenike.

Stevan Todorović, koji je priznao svoj deo šamačkih zločina i za to je osuđen, svedočio je pred tribunalom da je vođa "Sivih vukova", Slobodan Miljković "Lugar" ubio više zatvorenika u Crkvini. Tela ubijenih civila je vojska zakopala u zajedničku grobnicu i o tome obavestila Krizni štab. "Lugar" je takođe bio na "Šamačkoj optužnici", ali je ubijen u jednoj kafanskoj tuči u Kragujevcu. "Mislim da je to osuđeno od svih u Šamcu kao sramotan i bezobziran čin - sramota koja nas prati do danas", izjavio je danas optuženi Blagoje Simić.

Stevana Todorovića, načelnika policije u Srpskoj opštini Šamac, koji je u junu ove godine svedočio protiv svojih bivših suoptuženih, Blagoje Simić sada opisuje kao svog pacijenta, "alkoholičara, narkomana i tabletomana... koji je sebi pridavao značaj koji nema i sa dobrovoljcima pod komandom JNA maltretirao članove Kriznog štaba, uključujući i optužene".

Šamački Muslimani i Hrvati su u dokaznom postupku optužbe svedočili da su od 17. aprila 1992. pa tokom celog rata morali da nose bele trake na rukavu kako bi se razlikovali od Srba i da su obaveštenje o toj naredbi dobili preko radija i plakata koji su bili izlepljeni po gradu. Optuženi Blagoje Simić kategorički tvrdi da to "nije moguće" pošto, kako je rekao, "radio nije radio... jer nije bilo struje a i predajnik je bio srušen". "Osim vojnika nikoga nisam video da je nosio bele trake. Mogu odgovorno da kažem da se nisu nosile", tvrdio je optuženi.

Optužnica tereti Simića da je kao član Kriznog štaba, odnosno kasnije Ratnog predsedništva, "izdavao naređenja, uputstva, odluke i druge propise i davao odobrenja za druge radnje kojima su kršena prava bosanskih Hrvata, Muslimana i drugih nesrpskih civila". Optuženi, međutim, tvrdi da je u periodu od jula 1992. do početka 1993. godine bio sprečen da prisustvuje sednicama. U julu je slučajno ranjen u desnu potkolenicu dok je čistio pištolj i morao je da provede duže vreme na lečenju i rehabilitaciji.

Svedočenje Blagoja Simića se nastavlja, a nakon branioca Igora Pantelića ispitivače ga tužilac Gramši/Gramsci di Fazio. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 124

MILOŠEVIĆEVA BOLOVANJA: Kako zaštititi optuženog od njega samog?
ODBRANA BLAGOJA SIMIĆA: Prelazak sa optuženičke na klupu za svjedoke
SPORNA ŽICA U TRNOPOLJU: Ko je bio ispred, a ko iza bodljikave žice?
ZAJEDNIČKI ZLOČINAČKI PODUHVAT: Izmjenjena optužnica za masakr u Ovčari
MUKE MOMČILA KRAJIŠNIKA: Svedoci odbrane - "u šumi ili u ilegali"