HomeHADŽIĆ SE ODRIČE BADŽE I ARKANA
Goran Hadžić nastoji da umanji značaj kontakata sa bivšim komandantom Teritorijalne odbrane SAO Istočna Slavonija Radovanom Stojičićem Badžom i vođom "Tigrova" Željkom Ražnatovićem Arkanom koji se u optužnici navode kao učesnici istog udruženog zločinačkog poduhvata za koji se Hadžić tereti

Goran Hadžić svjedoči u svoju odbranu Goran Hadžić svjedoči u svoju odbranu

U nastavku svedočenja u svoju odbranu, Goran Hadžić, bivši predsednik vlade SAO Istočna Slavonija je nastojao da umanji značaj kontakata sa Radovanom Stojičićem Badžom i Željkom Ražnatovićem Arkanom, koje tužilaštvo navodi među učesnicima istog udruženog zločinačkog poduhvata. Prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa trećine hrvatske teritorije je, prema optužnici, bilo cilj tog poduhvata predvođenog Slobodanom Miloševićem.

Hadžić je rekao da je Badžu upoznao u improvizovanoj vladinoj kancelariji u daljskoj biblioteci, početkom avgusta 1991. godine. Badža je, opisao je, ušao naoružan heklerom sa prigušivačem u tamnoj uniformi, predstavio se kao visoki oficir MUP Srbije i obavestio ga da "preuzima Teritorijalnu odbranu" SAO SBZS. Sa Badžom je, rekao je, bio i Arkan koji je trebalo da "komanduje specijalnim jedinicama". U narednom periodu, Hadžić je, kaže, od Badže dobijao "indirektne" naloge o tome šta vlada SAO Istočne Slavonije treba da radi ili ne radi.

Hadžić kaže da je o Arkanu znao malo - da je bio vođa navijača Crvene Zvezde kao i da je uhapšen u Hrvatskoj. Sretali su se samo kada je to Arkan "želeo i inicirao". Vođa "Tigrova" je Hadžića držao "na oku", sugerisao je kako mu je "bezbednost ugrožena", "da će Hrvati platiti da ga neko ubije, da će poslati terorističku grupu" i predlagao je da mu on organizuje obezbeđenje. Nakon što je čuo da je lider Srpske dobrovoljačke garde u jednom incidentu pretukao potpukovnika JNA, Hadžić je bio oprezan sa Arkanom koji je, kaže, "sve držao pod kontrolom". "Da sam prihvatio obezbeđenje, nestao bih, ne bih mogao ništa da kažem, zavisio bih od njega a na to nisam hteo da pristanem", rekao je Hadžić. Po njegovoj oceni, Arkan je hteo da mu nametne obezbeđenje kako bi ga kontrolisao jer su kružile priče da je Hadžić "hrvatski čovek, sklon pregovorima" kojeg su tokom boravka u zatvoru, nakon hapšenja u Plitvicama 31. marta 1991. "drogirali" kako bi "progovorio".

Hadžić je negirao tvrdnje generala Živote Panića, komandanta Prve vojne oblasti bivše JNA, da su ga obezbeđivali Arkanovi ljudi. U intervjuu iz oktobra 1994. godine Panić je tvrdio da je postojala naredba da se Arkan i druge paravojne jedinice povuku iz Istočne Slavonije u Srbiju, ali ih je Hadžić zadržao kao obezbeđenje. Arkan je, rekao je Hadžić, bio "jedno telo sa JNA" i između njih "nije bilo nikakve razlike". Njegov utisak je, kaže, da je Arkan bio "deo sistema". Ne zna, međutim, "ko je kome bio nadređen" na terenu. Hadžić takođe negira da je njegova vlada finansirala centar Teritorijalne odbrane u Erdutu ili Arkanovu jedinicu. Arkan je, kaže Hadžić, sam sebe finansirao.

Svedočenje Gorana Hadžića nastavlja se sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 637

NAJVEĆA ISTRAGA XX VIJEKA: Jean-Rene Ruez na mjestu srebreničkih zločina
BOLJI, LJEPŠI, PAMETNIJI: Kako je pukovnik Dragičević podizao moral Mladićevih boraca
BRĐANI I RAVNIČARI: Hadžić uzvraća udarac bivšim stranačkim kolegama