HomePOČETAK SUKOBA U VERZIJI GORANA HADŽIĆA
Svedočeći u svoju odbranu, Goran Hadžić govorio o formiranju Srpskog nacionalnog Veća, ubistvu hrvatskih policajaca u Borovo selu i izboru za mandatara "eventualne" Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

Bivši predsednik Vlade SAO Istočna Slavonija i nekadašnji predsednik samoproglašene Republike Srpska Krajina Goran Hadžić ni trećeg dana svedočenja u svoju odbranu nije odmakao dalje od početka sukoba u Hrvatskoj i trećeg paragrafa optužnice. Hadžić se tereti za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene u Istočnoj Slavoniji od juna 1991. do kraja 1993. godine.

Istorijski osvrt koji je prošle sedmice započeo opisom događaja u Pakracu i na Plitvicama, Hadžić je danas nastavio svedočenjem o uspostavljanju regionalnog Srpskog nacionalnog veća (SNV) za Istočnu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem 7. januara 1991. godine. Kako je objasnio, to telo je formirano kako bi "artikulisalo stavove i zahteve" srpskog naroda na tom prostoru i bilo je nezavisno od SNV osnovanog u Srbu u julu 1990. godine.

Tokom svedočenja, Hadžić je nastojao da se distancira od Milana Babića i vođstva Srba iz Krajine insistirajući da se, za razliku od njih, njegova opcija zalagala za "život u demokratskoj Hrvatskoj jer samo takva struktura može da garantuje zaštitu i poštovanje nacionalnih prava". Hadžić je, takođe, tvrdio da "nije dobijao uputstva iz Beograda kao što je bio slučaj sa krajiškim Srbima". O tome je, kaže, u proleće 1991. godine u Beogradu razgovarao sa tadašnjim američkim ambasadorom u SFRJ Vorenom Cimermanom/Warren Zimmermann.

Hadžić je, potom, opisao incident od 1. maja 1991. godine kada je tokom "majskog uranka" ubijen Srbin iz Bršadina, zbog toga što je "prošetao kroz selo do izletišta sa jugoslovenskom zastavom" a onda je izneo svoje viđenje događaja od 2. maja 1991. godine u Borovu selu kada je ubijeno 12 hrvatskih policajaca.

Rekao je da je u jutarnjim časovima razgovarao sa Slavkom Degoricijom, predstavnikom Hrvatske u pregovorima sa Srbima, koji mu je zatražio uklanjanje barikada u Borovo Selu. Čim su barikade uklonjene, hrvatska policija je, kaže Hadžić, ušla u Borovo selo sa 2 ili 3 vozila i 2 autobusa, počeli su da pucaju, ubili stražara koji je nenaoružan sedeo ispred mesne zajednice i ranili jednog meštanina. Potom su "utrčali" u prostor mesne zajednice, vođa policajaca je, tvrdi Hadžić, ušao u ambulantu u prizemlju tog objekta i uzeo je dete kao živi štit nakon čega se sukob rasplamsao i ubijeno je 13 osoba a više ih je ranjeno. Hrvatski mediji su, kaže Hadžić, taj događaj pokušali da prikažu kao zasedu što, po njemu, nije bilo tačno. Hadžić takođe tvrdi da su "prenaduvane priče nekih lidera iz Srbije" koji tvrde da su njihovi dobrovoljci iz Srpske radikalne stranke bili u Borovo Selu tog dana.

Hadžićevo svedočenje se više od sat vremena odvijalo na sednici zatvorenoj za javnost nakon čega je optuženi opisao kako je na skupštini 25. juna 1991. godine odlučeno da narod Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema ostane u jugoslovenskoj državi. Hadžić je izabran za mandatara "eventualne buduće Vlade" koja je trebalo da zastupa interese srpskog naroda u Vukovaru. Hadžićev iskaz nastavlja se sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 637

NAJVEĆA ISTRAGA XX VIJEKA: Jean-Rene Ruez na mjestu srebreničkih zločina
BOLJI, LJEPŠI, PAMETNIJI: Kako je pukovnik Dragičević podizao moral Mladićevih boraca
BRĐANI I RAVNIČARI: Hadžić uzvraća udarac bivšim stranačkim kolegama