HomeTUŽILAC: MNOŠTVO DOKAZA O HADŽIĆEVOJ ODGOVORNOSTI
Tužilac pozvao sudije da odbace zahtev odbrane za oslobađajućom presudom Goranu Hadžiću na poluvremenu suđenja. Po tužiocu, postoji mnogo neposrednih dokaza koji potvrđuju Hadžićeve zločinačke namere, značajan doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu i njegovo direktno učešće u pojedinim incidentima

Douglas Stringer, tužilac na suđenju Goranu Hadžiću Douglas Stringer, tužilac na suđenju Goranu Hadžiću

Tužilac Daglas Stringer/Douglas je danas pozvao sudije da odbace zahtev odbrane Gorana Hadžića da bivši predsednik Vlade SAO Istočna Slavonija, bude oslobođen svih optužbi na poluvremenu suđenja. Prema pravilima Tribunala, odbrana može da traži odbacivanje nekih ili svih tačaka optužnice za koje, po njima, tužilaštvo nije izvelo dovoljno dokaza koji bi na kraju suđenja mogli da dovedu do osude.

Po oceni tužioca Stringera, izvedeno je mnogo neposrednih dokaza o Hadžićevim zločinačkim namerama, značajnom doprinosu udruženom zločinačkom poduhvatu kao i o njegovom direktnom učešću u konkretnim incidentima. Tužilac je ukazivao na Hadzićevu ulogu u zločinima počinjenim 19. novembra 1991. u skladištu vukovarskog Veleprometa, naredne noći na poljoprivrednom dobru Ovčara, kao i u Lovasu i na području Opatovca. Po odbrani, za te su zločine bili odgovorni pripadnici JNA. Tužilac, međutim, tvrdi da je sve vreme postojala koordinacija između civilnih i vojnih vlasti koji su zajednički radilitrajnom uklanjanju nesrpskog stanovništva sa velikih delova hrvatske teritorije.

Govoreći o pogubljenju oko 260 ranjenika i bolesnika vukovarske bolnice na Ovčari, tužilac je ukazao na "odlučujuću ulogu" Gorana Hadžića koji je, tvrdi, "izvršio pritisak na JNA da se zatvorenici predaju njemu i njegovim ljudima, uključujući komandanta teritorijalaca Miroljuba Vujovića koji je "rukovodio operacijom ubijanja". Tužilac je, potom, podsetio na sastanak Vlade SAO Istočna Slavonija koji je održan u ranim popodnevnim časovima u skladištu Veleprometa na koji je Hadžić došao sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, njegovim – kako tužilac kaže – "besnim psom" koji "neće oklevati da zastrašuje i preti". Po tužilaštvu, na tom je sastanku odlučeno da zarobljenici koji su u jutarnjim časovima izvedeni iz vukovarske bolnice i držani u kasarni JNA, budu predati lokalnim vlastima.

Na Hadžićev stav prema nesrpskom stanovništvu, po tužilaštvu, ukazuje i njegova izjava u Šidu 20. novembra 1991. godine, ukojoj "demonizuje Hrvate" pitajući se "da li ih se uopšte može nazvati ljudima". Po tužilaštvu, Hadžićev nastup jasno govori da je on ranije tog dana "ostvario sporazum sa vojnim vlastima" da će zarobljenici ostati na teritoriji Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema a da će oni koji su ranije odvedeni u zatvor u Sremskom Mitrovici, biti vraćeni u Vukovar. Hadžić je, kaže tužilac, "lagao" kad je rekao da zarobljenici treba da ostanu kako bi im se sudilo. Njegovi stavovi, izjave i povezanost sa Arkanom ukazuju da su zarobljenici ostali na području Istočne Slavonije kako bi bili ubijeni.

Nakon što je tužilac Stringer ukazao na dokaze koji potvrđuju Hadžićevu odgovornost za ubistva i mučenja u skladištu Velepromet, tužiteljica Sara Klenton/Sarah Clanton je govorila o zločinima počinjenim u Lovasu i na području Opatovca.

Odluka o zahtevu odbrane da se Hadžić oslobodi biće doneta naknadno. Ukoliko zahtev bude odbačen, odbrana će imati 4 meseca da se pripremi za izvođenje dokaza.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 613

GLEDAJ SVOJA POSLA: Političari se nisu miješali u posao "naoružanih ljudi"
POLUVREME: Odbrana traži oslobađajuću presudu za Gorana Hadžića
O LJUDIMA I KRAVAMA: Kako su štale u Manjači "adaptirane" za smještaj ljudi
NEVOLJNI SVJEDOK: Vijeće prinudilo Bearu da odgovori na Karadžićevo pitanje