Home"GORANE, DOSTA VIŠE" BATINANJA
Svedočeći na suđenju Goranu Hadžiću, svedok Ljubo Pribudić ironično primetio kako je imao "čast" da ga tokom zatočeništva u logoru u Sremskoj Mitrovici u Srbiji "šamara predsednik Krajine". Batinanje je prekinuto tek nakon intervencije jednog od stražara

Ljubo Pribudić, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Ljubo Pribudić, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Ljubo Pribudić je do zauzimanja Vukovara 18. novembra 1991. godine, učestvovao u odbrani grada a onda je, rekao je danas svedočeći na suđenju Goranu Hadžiću, došla vojska i odvela ga u takozvanu "sobu smrti" u skladištu Velepromet. Pribudić je iskaz dao putem video-konferencijske veze koja je uspostavljena između Haga i Osijeka.

U Veleprometu je smešten u prostoriju sa više od 200 ljudi u kojoj je, rekao je, bilo "neizdrživo". Nakon ponoći, ljude su počeli da izvode napolje. "Ko ode - njega nema", rekao je svedok dodajući da je, pored pruge koja je prolazila blizu skladišta, video telo"ubijenog čoveka, kako leži mrtav".

Narednog dana, 19. novembra, izveden je iz skladišta i počeli su ga tući "do nemila, dok nije pao u nesvest". Zadobijene rane na glavi je zatvorio improvizovanom kopčom koju je napravio od metala sa poklopca od konzerve. Nakon kratkog zaustavljanja u kasarni JNA, Pribudić je 20. ili 21. novembra prebačen u zatvor u Sremskoj Mitrovici, u Srbiji, gde je ostao do aprila naredne godine.

Po dolasku u Mitrovicu, zarobljenicima je naloženo da potrbuške legnu na zemlju i skinu cipele a onda su počeli da ih tuku "od tabana do ramena". Jedan zatočenik je preminuo a trojica ili četvorica su pali u nesvest, rekao je Pribudić. Svedok tvrdi da ga je u Mitrovici pretukao lično Goran Hadžić koji je nekoliko puta ulazio u podrumsku prostoriju u kojoj je bio zatvoren, šamarao ga, pljuvao i psovao. Tek nakon intervencije jednog od stražara koji je rekao "Gorane, dosta više", Hadžić je prestao da ga tuče, tvrdi svedok.

Branilac je u unakrsnom ispitivanju ukazivao da svedok pre rata nije poznavao Hadžića kojeg je video samo jednom, na mostu preko reke Vuke kao i da je identifikovao Hadžića samo zato što su to ime pominjali drugi ljudi. Branilac je, takođe, sugerisao da svedok nikada nije prijavio nadležnim organima u Hrvatskoj da je "imao čast da ga šamara predsednik Krajine" što je danas rekao u sudnici. Pribudić je odgovorio da je smatrao da je ono što mu se događalo "bilo pa prošlo" i nije hteo tome da se vraća.

Ljubo Pribudić je možda poslednji svedok na listi tužilaštva međutim ta informacija nije do kraja potvrđena. Nakon što tužilaštvo završi sa izvođenjem dokaza, odbrana će najverovatnije zatražiti oslobađanje Hadžića po tačkama optužnice za koje smatraju da nisu dokazane. Dokazni postupak odbrane počeće, najverovatnije, kroz četiri meseca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 604

UNIŠTAVANJE SIMBOLA: Zašto su rušeni vjerski objekti i spomenici kulture
PRAVDA PO HADŽIĆU: Propaganda, revanšizam i suđenja za ratne zločine
MUKE PO PRALJKU: Kako Tribunalu vratiti dug od 3,3 miliona eura