HomeNA OVČARU PO ODLUCI HADŽIĆEVE VLADE
Jovan Šošić, bivši komandant vojnih policajaca Gardijske brigade u Vukovaru, tvrdi da je oko 200 ranjenika i bolesnika iz vukovarske bolnice odvedeno iz kasarne JNA na Ovčaru, nakon što je o njihovoj sudbini odlučeno na sednici Vlade SAO Istočna Slavonija. O sednici ga je, tvrdi, obavestio komandant Mile Mrkšić

Jovan Šošić, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Jovan Šošić, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Suđenje Goranu Hadžiću, bivšem predsedniku Vlade SAO Istočna Slavonija nastavljeno je svedočenjem Jovana Šošića, bivšeg komandanta Prvog bataljona vojne policije koji je dao iskaz o događajima u vukovarskoj kasarni 20. novembra 1991. Pošto je u dokaze uveden transkript njegovog svedočenja na suđenju Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću, tužilac mu je postavio samo nekoliko pitanja.

Svedok je potvrdio da je 20. novembra '91. između 10 i 11 sati od komandira čete vojne policije obavešten da u kasarni JNA postoje "problemi sa obezbeđenjem autobusa" u kojima su bili ranjenici i bolesnici dovedeni iz vukovarske bolnice. Šošić se uverio da su naoružanisrpski teritorijalci i dobrovoljci opkolili autobuse, prozivajući po imenima zarobljenike koje su optuživali za ubistva i paljenje kuća.

Šošić tvrdi da je nakon desetak minuta pozvao komandu Prve Gardijske brigade koja se nalazila u Negoslavcima i da je o tome obavestio komandanta Mileta Mrkšića. Mrkšić mu je navodno naložio da pojača obezbeđenje autobusa dok se ne završi sednica Vlade Istočne Slavonije koja je bila u toku i na kojoj se rešavalo gde će biti upućeni autobusi iz kasarne.

Na suđenju"vukovarskoj trojki", Šošić je rekao da su u kasarnu oko 14 sati došli pukovnik JNA i kapetan Teritorijalne odbrane koji su odveli autobuse u pravcu Negoslavaca. Prema optužnici, autobusi su završili na poljoprivrednom dobru Ovčara nakon što je Hadžićeva vlada odlučila da će se zarobljenicima suditi u Vukovaru. Oko 200 ljudi je u grupama od po desetoro u noći između 20. i 21. novembra 1991. izvedeno iz hangara, odvedeni su na stratište u obližnjem Grabovu gde su pogubljeni a njihova tela su bačena u masovnu grobnicu.

Hadžićev branilac Zoran Živanović je u unakrsnom ispitivanju osporavao tvrdnje svedoka da je obavestio Mrkšića o događajima u kasarni, navodeći da u naznačeno vreme sednica vlade nije bila u toku. Šošić je odgovorio da mu je Mrkšić "sigurno to rekao". Nakon sugestije da je tužilac u prethodnom svedočenju tvrdio da je svedok znao identitet pukovnika i kapetana koji su odveli zarobljenike iz kasarne ali je to krio, Šošić je odgovorio da bi "da je znao i tada i sada, odmah to rekao".Suđenje Hadžiću nastavlja se sutra iskazom poslednjeg svedoka tužilaštva čije će se svedočenje odvijati putem video konferencijske veze.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 604

UNIŠTAVANJE SIMBOLA: Zašto su rušeni vjerski objekti i spomenici kulture
PRAVDA PO HADŽIĆU: Propaganda, revanšizam i suđenja za ratne zločine
MUKE PO PRALJKU: Kako Tribunalu vratiti dug od 3,3 miliona eura