HomeREVOLT, PROPAGANDA I SUĐENJA ZA RATNE ZLOČINE
U iskazu na suđenju Goranu Hadžiću, zaštićeni svedok sa pseudonimom GH 169 ukazao da je atmosfera nakon pada Vukovara bila "podgrejana ratnom propagandom obe strane". Sa "malo ravnodušnih i puno revoltiranih"... bilo je "teško zamisliti normalno i korektno suđenje ratnim zarobljenicima" na području SAO Istočna Slavonija

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

Suđenje bivšem predsedniku Vlade SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem i predsedniku takozvane Republike Srpska Krajina (RSK) Goranu Hadžiću, nastavljeno je nakon dvonedeljne pauze iskazom GH 169 koji je svedočio sa merama zaštite lika i glasa. Veći deo njegovog iskaza se odvijao na sednici zatvorenoj za javnost.

U vreme na koje se odnosi optužnica protiv Gorana Hadžića od juna 1991. do kraja 1993. godine, svedok je obavljao dužnosti na neki način povezane sa radom pravosudnih organa. Pitanja tužioca su se odnosila na organizaciju i nadležnosti opštinskih i viših sudova i ingerencije vrhovnog suda, potom na ulogu patologa, policije, istražnih organa, tužilaštva i sudija porotnika u predkrivičnim i krivičnim radnjama kao i na zakone koji su bili na snazi u SAO Istočna Slavonija i kasnije u RSK. Svedok je rekao da su svi državni organi imali obavezu da prijave krivična dela a da su takvu moralnu obavezu imali i obični građani.

Odgovarajući na pitanja tužioca, svedok je potvrdio da je katolička crkva nedaleko od zgrade suda u Dalju minirana i sravnjena sa zemljom a da su od detonacije polupani prozori obližnje kancelarije u kojoj je radio. Rekao je da je crkva bila velika i da je na osnovu količine štete zaključio da je moralo da bude "mnogo eksploziva - sanduci" te da toliku količinu eksploziva nije bilo moguće "uneti kesom". Prema glasinama, eksploziju su izazvali "Arkanovi ljudi".

Tužilac je svedoku predočio dva dokumenta od 18. oktobra 1991. godine o zločinima koji su počinili Arkanovci nad nesrpskim stanovništvom - jedan je upućen Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu u Beogradu od organa bezbednosti komande Prve vojne oblasti dok je drugi izveštaj došao iz Pokrajinskog SUP. Na osnovu neslužbenih glasina, rekao je svedok, informacije o počinjenim zločinima su bile tačne. O detaljima izveštaja nije bilo reči na otvorenoj sednici.

Na kraju današnjeg ispitivanja, u sudnici je emitovana Hadžićeva izjava nakon sednice Vlade u skladištu Veleprometa 20. novembra u kojoj kaže da će lokalni Srbi u Vukovaru suditi onima koji su "okrvavili ruke" dok će nevini biti pušteni na slobodu. Svedok je rekao da je suđenje ratnim zarobljenicima bilo u nadležnosti vojnog suda i vojnih pravosudnih organa. Dodao je da je atmosfera na području SAO Istočna Slavonija nakon pada Vukovara bila "podgrejana onim što je ratna propaganda sa obe strane radila u tom periodu". "Sa malo ravnodušnih i puno revoltiranih bilo je teško zamisliti "normalno i korektno suđenje", rekao je svedok. Njegov iskaz biće nastavljen sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 604

UNIŠTAVANJE SIMBOLA: Zašto su rušeni vjerski objekti i spomenici kulture
PRAVDA PO HADŽIĆU: Propaganda, revanšizam i suđenja za ratne zločine
MUKE PO PRALJKU: Kako Tribunalu vratiti dug od 3,3 miliona eura