HomeKRAJ DOKAZNOG POSTUPKA OPTUŽBE NA SUĐENJU HADŽIĆ
Nakon 180 sati, iskaza 81 svedoka i uvedenih više od 3.000 dokaznih predmeta, tužilaštvo završilo sa izvođenjem dokaza na suđenju bivšem lideru krajinskih Srba Goranu Hadžiću. Preostaje da se odbrana izjasni da li će tražiti oslobađajuću presudu po tačkama za koje smatra da nisu dokazane, nakon čega će uslediti pauza od 4 meseca do početka dokaznog postupka odbrane

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

Jučerašnjim svedočenjem Ljube Pribudića, tužilaštvo je završilo izvođenje dokaza u predmetu Gorana Hadžića, bivšeg predsednika Vlade SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem i kasnijeg predsednika samoproglašene Republike Srpska Krajina.

Suđenje je otvoreno uvodnom rečju tužioca 16. oktobra 2012. godine. Tim optužbe na čijem je čelu Daglas/Douglas Stringer potrošio je 180 od ukupno 185 dodeljenih sati kako bi ispitao 81 svedoka i uveo u dokaze više od 3.000 dokaznih predmeta. Svedočenja su se često odvijala na privatnim sednicama ili su u dokaze uvođeni transkripti ranijih iskaza i prethodne izjave svedoka te je ponekad bilo teško pratiti njihove iskaze.

Do sada nije javno saopšteno da li će tim odbrane koji predvodi advokat Zoran Živanović podneti zahtev u skladu sa pravilom 98bis Pravilnika o postupku i dokazima. To pravilo omogućava odbrani da zatraži oslobađanje optuženog na "poluvremenu" suđenja po onim tačkama optužnice za koje tužilaštvo, po njima, nije izvelo dovoljno dokaza koji bi doveli do osuđujuće presude. Prema odluci veća iz jula ove godine, ta rasprava će se održati sedam dana nakon završetka dokaznog postupka tužilaštva i trajaće dva dana. Odbrani će, potom, biti na raspolaganju 4 meseca da se pripremi za izvođenje svojih dokaza.

Hadžiću sudi veće kojim predsedava belgijski sudija Gi Delvoa/Guy Delvoie a čine ga još sudije Barton Hol/Burton Hall sa Bahama i Antoan Mindua/Antoine iz Konga.

Nakon sedmogodišnjeg skrivanja, Hadžić je u julu 2011. godine uhapšen na Fruškoj Gori u Vojvodini i prebačen je u Pritvorsku jedinicu UN u Hagu. U 14 tačaka optužnice se tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem trajnog uklanjanja hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva sa velikih prostora u Hrvatskoj, kako bi te teritorije postale "deo nove države pod srpskom dominacijom". Hadžić je optužen za progon, deportacije, bezobzirno razaranje i pljačku imovine, istrebljenje, ubistvo, zatvaranje, mučenje i okrutno postupanje prema hrvatskom i drugom nesrpskom stanovništvu u zatočeničkim objektima na poljoprivrednom dobru Ovčara, vukovarskom Veleprometu, u Erdutu, Dalju i Borovu Selu, kao i u Srbiji, na poljoprivrednim dobrima u selima Stajićevo i Begejci, kasarni JNA u Zrenjaninu i vojnim zatvorima u Šidu i Sremskoj Mitrovici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 605

OČEVIDAC: Jeremy Bowen u "okeanu trauma, očaja i straha"
POLUVREME: Završen dokazni postupak optužbe na suđenju Goranu Hadžiću
TAOCI ILI ZAROBLJENICI: Da li je vojska zatočila "plave šlemove" da ih zaštiti od civila
MLADIĆ PROTIV MLADIĆA: Glasni komentari u sudnici su dokaz namjera optuženog